петак, 21. октобар 2016.

KROASANI - mrsni




Zamutiti i pomešati, pa ostaviti da nadođe:

1 šolju od 250 ml jogurta  sa sobne temperature
1 kesicu suvog kvasca i
1 kašičicu šećera

Kad ovo za desetak minuta zapenuša, dodati:

3 žumanca
1 šolju od 250 ml mlakog mleka 
6 kašika ulja 
malo soli i
brašna koliko bude potrebno da se testo dobro umesi, da se ne lepi, ali da ostane mekavije (ja brašno nikad ne merim kod izrade testa, to se radi po osećaju).

Ostaviti na toplom oko pola sata da testo naraste.

Testo podeliti na dve lopte, a zatim svaku loptu izdeliti na po 8 malih loptica. Razvući prvu lopticu debljine palačinke i odozgo premazati margarinom onim za mazanje (možete i rendati margarin onaj stoni, no ja tako nisam). Staviti preko nje drugu razvučenu lopticu i opet premazati margarinom. Tako uraditi sa svih 8 loptica, ali na zadnju ne ide margarin. Sada ovu gomilu od 8 slepljenih palačinki razvući u jedan veći krug debljine pola prsta i iseći i uviti u kiflice, pa poređati u pleh.

Sve isto ovako učiniti i sa drugom loptom.

Kroasane pre savijanja i ređanja u pleh možete napuniti nadevom po želji (sir ili nešto drugo, a mogu ostati i prazne).

Kiflice nadolaze u plehu oko 1 do 1,5 sat.  Pre ubacivanja u rernu i pre pečenja, kiflice premazati umućenim žumancetom (za ovo vam je potrebno još 1 jaje od koga morate odstraniti belance). Odozgo na premazane kiflice staviti po sitnu kockicu margarina.

Peći na 200 stepeni.




Prijatno. 




Нема коментара:

Постави коментар