субота, 13. јул 2024.

LIKER OD KAJSIJE 2024 - dupla mera

 



 

Svojih nekoliko prethodni kuvanih verzija ovog likera, rešila sam ne samo danas da uprostim, već nekim nevidljivim čudim i poboljšam, ali i da čitavu meru po prvi put dupliram.




Vrlo prosto:

Prvo oprati kupljne kajsije, te ih očistiti od koštica (ali, koštice sačuvati, osušiti i kada se iskrcaju kao orasi dobiti nešto jako zdravo za jelo nalik bademu).

U šerpu veliku i dublju, onu za zimnicu, ubaciti 1,5 litar belog vina i ukupno 3 kg i 600 g očišćenih kajsija.





Sve to skuvati odmah na vatrenom šporetu dok ne omekave kajsije, a kajsije su mekane i ne treba im mnogo da se skuvaju.

Zatim smaći šerpu sa šporeta i izmiksati štapnim blenderom.

Onda uzeti presu za ceđenje šipurka, i kroz tu presu ili rešetku procediti skuvane izmiksane kajsije - ostaće samo ono nešto malo sredine, opne i vlakana, a sve što prođe kroz rešetku, biće ono gusto i čisti, slatko, a sama srž kajsije.





Onda na brzinu, iako čitam recept po više puta, neda mi se da vidim da sledeće sastojke prvo treba skuvati posebno, već odlučim u tom previđanju, da može i još brže, lakše, a ovako:

Dalje napravim liker ovako, a tako ću raditi i sve ostale pokušaje, kad budem pravila ovaj liker.

Dakle, u proceđene kajsije sasuti još sledeće sastojke:

1 litar ljute domaće rakije

1litar vruće vode koja se prokuvala ukraj šporeta

2 kg belog šećera

Sve to sada ponovo vratiti na šporet i prokuvati oko 5 minuta, da pusti nekoliko dobrih ključeva, da se sav šećer istopi.




Vruć liker ostaviti da se dobro prohladi do sutradan.

Sutradan sasuti hladan liker u čiste flaše.

Od ove mere ispalo je skoro 7 punih litara likera od kajsije.

Živeli!

 

Нема коментара:

Постави коментар