LIKER OD KAJSIJE 2024 - dupla mera
Svojih nekoliko prethodni kuvanih verzija ovog
likera, rešila sam ne samo danas da uprostim, već nekim nevidljivim čudim i
poboljšam, ali i da čitavu meru po prvi put dupliram.
Vrlo prosto:
Prvo oprati kupljne kajsije, te ih očistiti od
koštica (ali, koštice sačuvati, osušiti i kada se iskrcaju kao orasi dobiti
nešto jako zdravo za jelo nalik bademu).
U šerpu veliku i dublju, onu za zimnicu, ubaciti 1,5
litar belog vina i ukupno 3 kg i 600 g očišćenih kajsija.
Sve to skuvati odmah na vatrenom šporetu dok ne
omekave kajsije, a kajsije su mekane i ne treba im mnogo da se skuvaju.
Zatim smaći šerpu sa šporeta i izmiksati štapnim
blenderom.
Onda uzeti presu za ceđenje šipurka, i kroz tu presu
ili rešetku procediti skuvane izmiksane kajsije - ostaće samo ono nešto malo
sredine, opne i vlakana, a sve što prođe kroz rešetku, biće ono gusto i čisti,
slatko, a sama srž kajsije.
Onda na brzinu, iako čitam recept po više puta, neda
mi se da vidim da sledeće sastojke prvo treba skuvati posebno, već odlučim u
tom previđanju, da može i još brže, lakše, a ovako:
Dalje napravim liker ovako, a tako ću raditi i sve
ostale pokušaje, kad budem pravila ovaj liker.
Dakle, u proceđene kajsije sasuti još sledeće sastojke:
1 litar ljute domaće rakije
1litar vruće vode koja se prokuvala ukraj šporeta
2 kg belog šećera
Sve to sada ponovo vratiti na šporet i prokuvati oko
5 minuta, da pusti nekoliko dobrih ključeva, da se sav šećer istopi.
Vruć liker ostaviti da se dobro prohladi do sutradan.
Sutradan sasuti hladan liker u čiste flaše.
Od ove mere ispalo je skoro 7 punih litara likera od
kajsije.
Živeli!
Коментари
Постави коментар