U vanglu nasuti sledeće sastojke, te ostaviti sve 5
minuta da nadođe:
250 ml toplog mleka
1 nepunu kašiku suvog kvasca
2 kašike šećera
Onda u to još dodati:
250 ml hladne vode
1 kašičicu sitne morske soli
2 žumanceta
1 manju kafenu šolju ulja
Zamesiti mekano testo (potrebno je 1 kg mekog brašna
tip 400, a samo malo ostane)
Zamešeno testo u vangli ostaviti pokriveno krpom da
nadođe 30 minuta.
Nakon toga testo podeliti na 9 loptica i ostaviti 20
minuta da sve odstoji.
Onda razvući u tanji pravougaonik prvu lopticu i premazati
je margarinom (koristim onaj margarin za mazanje), onda preko toga naneti drugu
takođe istanjenu lopticu te takođe i nju premazati margarinom, i preko staviti treću
rastanjenu lopticu ali treća tj. poslednja loptica testa se nikad ne maže.
Isto tako sve raditi i ponoviti sa još preostalih 6
loptica, a ređaju se samo po 3 rastanjene, a premazuju se samo prve dve loptice,
a treća ostaje nepremazana.
I tako se formiraju 3 grupe testa, s tim kad se sve
premaže od svakog testa se preklapanjem sa 4 strane napravi knjiga (peklopi se
testo malo levo pa malo desno a onda malo gore i onda malo dole, a dobije se jedna
punija kocka testa).
Tako preklopljeno testo ili te 3 kamare, kockaste grupe
se ostave da odstoje još 30 minuta.
Onda se svaka kamara testa razvlači oklagijom tanko
a formira se provougaona podloga koja se dobro, obilato premaže cela domaćim džemom
(jedna štrudla skroz desna premazana je džemom od maline, a dve džemom od
šljiva).
Premazane štrudle se saviju po krajevima (da ne
iscuri džem) a onda se urolaju i poređaju u pleh obložen kolačarskim papirom.
U plehu štrudle
odstoje još sat vremena, a onda se pre pečenja samo premažu umućenim žumancetom.
Štrudla se peče na 190 stepeni po C oko 35-40
minuta.
Hladno treba iseći i posuti prah šećerom.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар