FOKAČA najvazdušastija do sada

 



 

U 400 ml mlake vode nasuti:

1 kašiku suvog kvasca i

1 kašičicu šećera

To sasuti u 500 g mekog brašna tip 400 te zamesiti testo ručno drvenom varjačom.

Čim se testo zamesi u to još dodati:

2 kašike maslinovog ulja i

1 kašičicu sitne morske soli

Zamešeno testo pokriti pamučnom krpom i ostaviti da odstoji pola sata.





Onda testo malo isprskati hladnom vodom i prevrnuti rukom ali samo krajeve, obode testa prevrtati ka unutra ka centru testa.

I opet pokriti testo i ostaviti ga da odstoji u vanglici pola sata.

Testo premesiti ponovo u vangli i opet ga isprskati sa malo hladne vode, a onda sasuti u dobro pouljen pleh (tepsija prečnika 30 cm; obavezno u fokaču ide samo maslinovo ulje).

Sasuto testo onda premazati sa što više maslinovog ulja, posuti mešavinom omiljenih mediteranskih začina (najlepši miks: suvi začin origano, sveže lišće bosiljka, majčine dušice, ruzmarina, sečeni beli luk) i po vrhu posuti još malo hladne vode i sitne morske soli (iako treba krupna so, može da se posoli i onim što se ima a što je dakle baš sitno).





Testo vrhovima prstiju izdubiti i ostaviti fokaču u plehu da odstoji još pola sata.

Onda pre pečenja ponovo izbockati prstima testo te ubaciti na 225-230 stepni po C te ispeći urešati uhrskaviti za ravno 20 minuta pečenja najlepšu fokaču do sada.

Vazdušasta, mekana, aromatična, da se može smazati čitava tepsija.

Idealno ide i samo po sebi uz grčki jogurt posebno, ali i uz nešto drugo čorbasto, recimo pasulj ili potaž.

Prijatno!

 

 

Коментари