POHOVANO SVEŽE LIŠĆE ŽALFIJE



 

Jalove cvetove tikvica i bundeva sam već pohovala, ali da mi je neko kazao da ću ispohovati sveže lišće zalfije i pojesti slađe nego čips ne bih mu verovala.

Slučajno sam ugledala kako jedan stariji Italijan pohuje na pivu listove sveže ubrane žalfije, te i ja tako slično napravim samo sa kiselom vodom, pošto na mom štedljivom astalu nema piva.

U svom vrtu dakle treba najpre nabrati sveže lišće žalfije (biram što veće i krupnije), te pohujem lišće iz dva navrata, jer sam sumnjala da će to uopšte meni valjati, ili da ću možda omanuti (recept kradem očima i što zapamtim, zapamtim, to i napravim), pa sam prvo ispohovala smo jedan probni tanjir, a kad sam to smazala kao čips napravim još jedan tanjir pohovane žalfije.







Nabrano lišće operem samo pod mlazom hladne vode iako je čisto i neprskano, ali zbog spojašnjih uslova i prašine koja može da dopliva sa ceste.

Onda lišće malo prosušim na ubrusu.

A zatim pripremi tečnu masu u koju ću umakati lišće pre spuštanja u vrelo ulje.

Dakle, pomešam:

brašno

so

mleveni crni biber

kiselu vodu (može i pivo, a jednom ću i to isprobati)

I nalijem u tiganj ulje, ne duboko, već onako manje pošto štedim, te na vrelom ulju sa obe strane urešam i uhrskavim listiće žalfije.

Čak i kad se otkine drška (a tako i treba) čak i to omekša i bude sve fantastično jestivo.









Ko bi kazao da ću žvakati onu jaku žalfiju punu eteričnih ulja koja ispohovana tako dobro prija jer je lagana za stomak te nema tereta a zasiti baš fantastično, tako da i to može da bude večera.

No, ja sam prvu turu ispekla sa malom omaškom jer masa za umakanje bila je nešto malo ređa te falilo joj je malo brašna te se nije mogla više zadržati na lišću, ali i ta probna prva varijanta je smazana u slasta. U drugom navratu napravim umak nešto gušći i lepše ispohujem listiće žalfije.

Slađe od čipsa, a dobro dođe i kao večernje meze.

Prijatno!

 

 

Коментари