U manju zdelicu nasuti:
tople vode (ne sme biti prevruće)
malo šećera
malo suvog kvasca
Izmešati sve te ostaviti da malo nadođe.
U vanglu sipati (sve raditi opušteno iz glave bez
ikakvog merenja i nema greške):
heljdino integralno brašno
pšenično brašno (meko tip 400)
So
izblendiranu koprivu ali pre toga u vreloj vodi omekavljenu
ili poparenu koprivu
nadošli kvasac
Zamesiti testo mekanije kao i za svaki drugi domaći hleb
te ostaviti prekriveno pamučnom krpom na baš osunčanom mestu a negde napolju da
fino brzo nadođe.
Nakon toga testo premazati maslinovim uljem te nasuti
cele semenke lana i testo dalje natreti (natirati) ili premesiti testo.
Testo onda oblikovati u veknu, te staviti u duži uži
pleh obložen kolačarskim papirom, te ponovo pokriti pamučnom krpom i vratiti ponovo
na osunčano mesto da brzo nadođe.
Nadošli hleb ispeći na 200 stepeni po C dok ne porumeni
ili oko pola sata pečenja.
Hladno iseći na kriške a može se sačuvati uvek svež hleb u zamrzivaču.
Prijatno!




Коментари
Постави коментар