HLEB OD HELJDE I KOPRIVE



U manju zdelicu nasuti:

tople vode (ne sme biti prevruće)

malo šećera

malo suvog kvasca

Izmešati sve te ostaviti da malo nadođe.

U vanglu sipati (sve raditi opušteno iz glave bez ikakvog merenja i nema greške):

heljdino integralno brašno

pšenično brašno (meko tip 400)

So

izblendiranu koprivu ali pre toga u vreloj vodi omekavljenu ili poparenu koprivu

nadošli kvasac






Zamesiti testo mekanije kao i za svaki drugi domaći hleb te ostaviti prekriveno pamučnom krpom na baš osunčanom mestu a negde napolju da fino brzo nadođe.

Nakon toga testo premazati maslinovim uljem te nasuti cele semenke lana i testo dalje natreti (natirati) ili premesiti testo.

Testo onda oblikovati u veknu, te staviti u duži uži pleh obložen kolačarskim papirom, te ponovo pokriti pamučnom krpom i vratiti ponovo na osunčano mesto da brzo nadođe.

Nadošli hleb ispeći na 200 stepeni po C dok ne porumeni ili oko pola sata pečenja.

Hladno iseći na kriške a može se sačuvati uvek svež hleb u zamrzivaču.

Prijatno!

 

 

Коментари