HOKAIDO POTAŽ – na preobraženjski način



 

Pošto je trpeza danas posna, mada posna je i nekih naših prethodnih dana (pošto mama posti inspiriše me da se malo veganski nahranim), te igram se i danas u svojoj letnjoj kuhinjici, a za dašnji preobraženjski ručak osmišljavam i barem drugo fino jelo od leve polovine zapečenog i začinjenog povrća, a sa leve strane našle su se one juče obrane a 3 najmanje hokaido bundeve, koje oprane, ali neoguljene samo očistim po sredini (a semenkama nahranim koke nosilje, koje su danas snele 2 komada jaja), te isečem na željene komade.




U sredinu svake hokaido polutkice ide po jedno celo čeno belog luka (ako je čeno veće prepolovim ga).

A onda sledi posipanje sledećih začina, istih, dakle istovetno sve kao i po desnoj strani (može se posipati istovremeno sve odjednom i balansirati lepo i desno i levo te posuti sve kao jedno i celo, jer upravo tako uradih ja):

sitna morska so

crni mleveni biber

đumbir u prahu

aleva slatka paprika

majčina dušica

maslinovo ulje

bosiljak đenoveze

I na kraju isečem još nekoliko svežih paradajza onih već sazrelih i poređam ih okolo hokaido parčića (tačnije igram se svojim povrćem kao i začinima stvarajući jutros jedno malo gastro umetničko delo a pošto nemam bojice da to slikam po nečemu mogu da dočara svoj mali naum i ovako, a onda da ga preobrazim i njime se baš lepo nahranim).

Sve zajedno dakle zapečem na 200 stepeni po C, a kada se ispeče povrće za potaž povadim samo bundevu, beli luk i paradajz ili samo levu stranu pleha, onu većinsku.

Onda u dublju šerpu preko svega toga dolijem hladne vode i sve izblendiram (dok jednom rukom blendiram drugom snimam svoje snimke).

Vratim na ringlu da pusti 2-3 ključa ili da proključa i prokuva se sve oko 2-3 minuta i samo dodam začin kulinat.

Prijatno!

 

 

 

Коментари