DŽEM OD ŠIPURKA
Džem od šipurka možda nikad lakše nije bilo skuvati od kako se u zadnjih par godina, pojaviše baloni od 5 litara (koji ove godine iznose oko 700 din) sa već gotovom i proceđenom masom (gušćim sokom) od koje se za tili čas skuva džem.
U šerpu se saspu 3 balona (15 litara) tečnosti, a čim to sve proključa doda se po 2,5 kg šećera na svaki balon (za 3 balona ide 7 kg šećera i to je sasvim dovoljno, tako da preteruju oni koji tvrde da na svaki balon stave 3,5 kg šećera).
Džem se potom uz neprestano mešanje dobro ukuva. Potrebno je oko sat vremena.
Vruće se sipa u zagrejane tegle.
Ohladi se do sutradan, a potom se zatvori poklopcima i ostavi na stalaže špaiza.
Od 15 l tečnosti i 7 kg šećera ispadne 16 velikih i 1 1 manja tegla džema.
Prijatno.
Коментари
Постави коментар