уторак, 30. август 2016.

ZELENI OMLET



Blitvu ili spanać izblanširati (ja sam se odlučila za blitvu - a može i neki drugi zeleniš) i sitno iseckati. Na malo ulja propržiti blitvu, dodati 4 umućena jaja, posoliti i pobiberiti. Ispeći omlet sa obe strane.




Kada se ohladi, omlet urolati kao palačinku i iseći na tanke trake.




Crni luk, papriku, paradajz i šampinjone očistiti i naseckati, pa propržiti na ulju dok sve ne omekša i tečnost ne ispari. Posoliti i pobiberiti. Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 1 sveža paprika, 100 gr šampinjona, 1 paradajz.

Presuti povrće u tanjire, a preko toga rasporediti trake od omleta.



Služiti toplo.

Prijatno.

понедељак, 29. август 2016.

KISELO MLEKO - kućevna proizvodnja



Uzvariti 1 litar kratkotrajnog mleka. I kad se mleko dovoljno prohladi koliko da bude mlako u njega sasuti jednu čašu kiselog mleka onog gotovog i promešati. Ta čaša kiselog mleka prethodno se razmuti sa malo mleka, a onda saspe u preostalo mleko. 

Masu razliti u zemljani sud i pokriti krpom. Treba da bude na toplom ušuškano oko 20 stepeni kako bi se steglo, no ja sam stavila u rernu na 70 do 80 stepeni i tako umesto 4 sata potrebnih za stezanje na sobnoj toploti ubrzala taj proces. Pošto sam i ja tražila najbolju toplotu za postizanje efekta stezanja pa od 25 i preko 50 stepeni malo izdangubila, sve u svemu oko sat vremena sam potrošila dok nisam sa 70 stepeni uspeh postigla. Znači to je vreme - 1,5 sat do 2 sata ako se odlučite za rernu. Ja jesam.

A kada se načisto stegne i ukiseli kiselo mleko smestiti ga u frižider  i tako se služiti odmah, a može i sutradan sa uživanjem u čarima ovog nezamenljivog dodatka kiselim čorbama i drugim jelima.

Prijatno.

P.S. Ja sam negde "omanula" u ovom jednostavnom postupku dobijanja kiselog mleka... no, dobila sam mladi sir tzv. grudu i dosta surutke... tako da od svega ispašće dobra pita... možda se nekad usudim da napravim kiselo mleko uspešnije... 

ŠLJIVE U SLANINI...



Suve šljive  oko 20 komada zaliti rumom i toplom vodom, pa ostaviti da odstoje preko noći kako bi omekšale i nabubrile. Ja ovako nisam, mada ukoliko imate tvrđe šljive ovo je neophodan postupak. Ja sam pre neki dan kupila jako mekane šljive na sajmu šljive u Osečini i odmah su bez potapanja spremne za pripremu ovog neobičnog jela. 

Oko 100 gr kačkavalja iseckati na kockice.

Sada bi trebalo izvaditi koštice iz šljiva pazeći da se ne raspadnu. No, ja sam upravo nabavila kvalitetnu osečinsku šljivu bez koštica. E sada na mesto koštica, u svaku šljivu staviti po kockicu kačkavalja.

Slaninu iseći na tanke šnite oko 200 gr. No, ja nabavim za ovo jelo isečenu slaninu "Zlatiborac", pa svaku šljivu zaviti  i umotati u šnite slanine i pričvrstiti čačkalicom.

Šljive peći na roštilju ili suvom tiganju, dok slanina ne porumeni i ne postane hrskava.

Služiti dok je toplo, garnirano peršunom i kriškama svežeg paradajza.




Prijatno.

четвртак, 25. август 2016.

POSNA PIZZA OD PLAVOG PATLIDŽANA


Opran, ali neoljušten plavi patlidžan iseći na kolutove. Sve poređati u pleh i premazat kečapom. Po vrhu posuti narendanim biljnim sirom. Posuti origanom i zapeći u rerni na 200 stepeni. 

Prijatno.


среда, 24. август 2016.

KOLAČ SA VIŠNJAMA



Umutiti:

6 belanaca penasto i u to dodati:

6 šoljica šećera - jednu po jednu
6 žumanaca
1,5 šoljicu mleka
1,5 šoljicu ulja i
7,5 šoljica brašna
1 pecivo

Sve dobro sjediniti i sasuti u veću tepsiju, a po vrhu pobacati višnje ili neko drugo voće (nektarine).

Peći na 180 stepeni malo duže, jer je kolač ovoga tipa potrebno dobro istištati.

Pečen kolač posuti prah šećerom u koji je pomešan i vanil šećer.

Prijatno. 




уторак, 23. август 2016.

POSNA PAŠTETA OD MASLINA


Iseckati na seckalicu što sitnije malo više od pola teglice maslina. U to dodati 80 gr mlevenih oraha i sve sjediniti kečapom. Dosipati kečap sve dok se ne dobije smesa tipična za paštetu.

Prijatno. 

SALATA OD PAPRIKA



Paprike očistiti od peteljki i ispeći u rerni na 200 stepeni.

Pečene crvene paprike ređati u posudu i prelevati marinadom.

Marinada:

ulje
jabukovo sirće
so
peršun i
beli luk u prahu

Salatu ostaviti malo da se ukiseli, a potom služiti.

Prijatno.

PAPRIKE PUNJENE KROMPIROM - posno


Potrebno je:

paprike babure oko 7 komada
veća glavica crnog luka
ulje
1 veća šargarepa
peršun
biber
so
2 krompira
šoljica pirinča
dva sveža paradajza

Propržiti iseckani luk na ulju. Posoliti i dodati rendanu šargarepu. Dodati seckani peršun i biber, izrendani krompir i pirinač. Sve dobro izmešati i skinuti sa ringle. Dodati polovinu naseckanog svežeg paradjza i sve promešati. Ovom masom napuniti paprike, zatvoriti ih po vrhu krugovima isečenog paradajza i poređati ih u dublji vatrostalni sud. Naliti vodom i zapeći na 200 stepeni. Krčkati dok se sve lepo ne zapeče.



Prijatno.

понедељак, 22. август 2016.

ZAPEČENE KRIŠKE HLEBA - posno



Poređati u tepsiju 4 kriške isečenog hleba i premazat debljim slojem samlevenog svežeg paradajza u nekom od blendera ili seckalica. Ukoliko nema svežeg paradajza može se namazati ajvar ili kečap.

Po tome posuti rendani biljni sir i posuti origanom. Posoliti.

Zapeći u rerni dok ne porumeni.




Prijatno.


GRANITA od pomorandže


Iscediti 3 narandže i u to dodati vode  vrlo malo pa razliti u plastičnu posudu da nivo tečnosti bude oko 2 cm. Odmah stavti u zamrzivač. Na svakih pola sat promešati i vratiti u zamrzivač.

Izvaditi posle 2 do 3 sata dok se nije skroz zamrzlo i izmrviti viljuškom.
Služiti odmah te ledene ljuspice.  

Prijatno.





PIRINAČ SA KOKOSOM - brzi posni slatkiš na vodi



U toku ovog velikogospojinskog posta mogu se praviti brzi posni slatkiši od barenog pirinča na vodi u koje se mogu dodavati šećer, cimet i drugi mirišljavi začini po želji.

Evo jednog predloga.

U skuvani i zašećereni pirinač (pošećeriti smeđim šećerom) dodati kesicu kokosa (što više kokosa to i ukus bolji) i kesicu suvog grožđa.

Ova poslastica može se služiti topla, ali i hladna.

Kada se pirinač ohladi može se razasuti u posudice i ukrasiti po vrhu seckanim žele bombonama i kolutićima isečene banane (ili svežim breskvama ili nekim voćem iz slatka).

Prijatno. 

недеља, 21. август 2016.

POSNA ČORBA na vodi



Naseckati sezonskog povrća - onog koje trenutno imate pri ruci:

jedan veći sveži paradajz
veću glavicu crnog luka
dve rendane  sveže šargarepe
dve šake barene blitve iz zamrzivača ili sveže blitve
sveže zelene, žute i crvene paprike


Naliti vodom i kuvati uz dodavanje začina:

so
biber
beli luk u prahu
peršun


Prijatno.

четвртак, 4. август 2016.

ČOKOLADNA TORTA



Ispeći jednu okruglu koru od sledećih sastojaka i pečenu preseći preko pola:

Prokuvati samo malo - ne da se špinuje 300 gr šećera i 15 kašika vode. U vruće sasuti 300 gr mlevenih oraha i odmah izmaći sa ringle da se prohladi. Masu prebaciti u plastičnu vanglicu, a kada se ohladi u to dodati 1 kašiku mlevene kafe. Dodati 10 žumanaca - izmešati sve. Posebno umutiti šam od 10 belanaca i dodavati polako u masu mešajući polako varjačom. Dodati 100 gr seckane menaž čokolade i 1 kašiku brašna. Peći na 200 stepeni koricu. Pečenu koru preseći preko pola dok je još mlaka - započeti nožem, a nastaviti koncem presecanje kore (ja nisam tako - ja sam mlaku koru presekla velikim namenskim nožem koji upravo služi za presecanje kora, no ipak volim da prenesem recept izvorno kako glasi, a svaka domaćica već po svom nahođenju može da postupi unutar svoje kuhinje).

Fil:

2 jaja i 26 kašičica šećera (dobro ste pročitali malih kafenih kašičica) umutiti dobro mikserom i skuvati na pari. U to dodati: 100 gr menaž čokolade dok je na pari, dok se sve ne izjednači  i ostaviti da  se ohladi uz povremeno mešanje dok se ne stvori korica odozgo. Umutiti 1 margarin i polako  spuštati u fil.

Filovato po sredini kore i okolo. Ja sam stavila polovinu fila unutra, a polovinu po vrhu - okolo nisam mazala.







Prijatno.


среда, 3. август 2016.

TUFAHIJE



Jabuke oguliti i po sredini izdubiti, ali tako da im se dno ne ošteti i tako spremne jabuke prokuvati dok ne omekašju u vodi u kojoj se doda podosta šećera, a može i neka kesica vanile.

Kuvane i omekšane jabuke, izvaditi iz soka u kome su se kuvale i napuniti smesom.

Smesa se priprema od mlevenih oraha, vanil šećera, a ko voli može dodati i suvog grožđa i sve se popari sokom u kome su se kuvale jabuke.

Napunjene jabuke poređaju se u zdelice, a po vrhu se ukrasi umućenim šlagom.

Prijatno.

уторак, 2. август 2016.

STRATA SA SIROM I PESTO SOSOM



Četiri kriške hleba namazati pesto sosom, preklopiti ih sa preostale 4 kriške hleba i poslagati u vatrostalnu posudu ili tepsiju.

Lagano umutiti 4 jaja i izmešati sa 125 ml kisele pavlake, 125 ml mleka, narendanim kačkavaljom 200 gr (može se dodati i 1 kašika parmezana - ja nisam), pa sve preliti preko hleba.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, to jest dok sve ne poprimi zlatnosmeđu boju. Ostaviti da odstoji 5 minuta, pa oštrim nožem odstraniti korice i svako parče preseći dijagonalno (ja tako nisam uradila, prosto nije bilo moguće, jer je sve poprimilo oblik musake). Ukrasiti svežom paprikom i peršunovim lišćem.

Pesto sos:

pravi se od 100 gr prepečenog i samlevenog badema, belog luka i bosiljka, koji se isitne i pomešaju sa solju i maslinovim uljem (ja sam dodala obično ulje).






Prijatno. 

понедељак, 1. август 2016.

FRANCUSKA PAŠTETA na moj način



Sitno iseckati glavicu crnog luka, a kad u sezoni bude imalo praziluka može se dodati i struk praziluka - pa sve propržiti na ulju ili puteru (zavisi šta imate pri ruci). Ja sam danas imala crni luk i ulje na dohvat ruke (puter kupim retko - skup je).

Dodati 300 gr pileće džigerice isečenu na krupnije komade, posoliti, pobiberiti i odmah naliti u sve  1dl crnog vina, čašicu vinjaka i 2 kašike vorčester sosa, poklopiti i dinstati povremeno mešajući. Ovo je recept za ipak malo luksuznije građane ove lepe zemlje, no ako ste kao i ja iz običnog naroda odmah da vam kažem - dodajte ono što vazda u kuhinji imate: so, biber i malo vode, a crno vino, vinjak i vorčester sos kod nas sirotih građana izostane u kuvanju.

Kad džigerica bude potpuno kuvana, kad počne da se raspada, skinite sa ringle. Ostaviti da se prohladi, i u to možete umešati kockicu putera (ja nisam), pa dobro izgnječite sve gnječilicom za krompir ili viljuškom (kod mene je ova radnja izostala, ali to ništa ne mari).

Paštetu presuti u modlu i ostaviti da prenoći u frižideru. Iseći je na tanke šnite i služiti sa puterom i prepečenim hlebom. No, ja sam odmah sve filovala po prepečenom hlebu (ovo sam spremala za današnji ručak) i služila uz sveže povrće: paradajz i žutu papriku. I beše ovo brzo zgotovljen ručak, a uz sve veoma prijatan i lagan. I nisam imala utisak da sam nešto bitno ovde preskočila. Doživljaj beše kompletan i potpun. A zbog izostavljanja nekih meni "nedostižnih" sastojaka, pašteta je dobila naziv "na moj način"...

Ovu finu paštetu možete da služite i bez kriški hleba, na posebnom tanjiru, uz neki delikatesni preliv na bazi majoneza.

Prijatno.

BUGARSKI SIR



250 gr  feta sira ocediti od tečnosti, pa oštrim nožem iseći na tanke kriške, pazeći da se ne raspadnu.

Staviti 2 kašike meda u činiju, pa usuti malo tople vode i mešati da se sve sjedini. Paziti na količinu vode koju sipate, jer med ne sme da bude ni gust ni previše tečan.

Poređati red sira u tanjir ili plitku činiju i obilno posuti osušenim bosiljkom. Zaliti ravnomerno kašikom meda, pa ponavljati postupak dok se ne utroši sav sir.

Ostaviti da odstoji u frižideru bar 2 sata pre iznošenja na astal. Služiti uz prepečeni hleb, domaći ajvar ili dimljene ljute kobasice.

Za ovaj recept može se koristiti osim ovčijeg i stari kravlji sir. Bitno je samo da bude dovoljno slan da bi sa slatkim medom napravio dobru ravnotežu u ukusima. Možda zvuči neobično ovakva kombinacija slanog i slatkog, ali definitivno je vredi isprobati.



Prijatno.