недеља, 27. новембар 2016.

POSNE ZEMIČKE


Potrebno je:

za kupku:

1 l vode
1,5 kesica sode bikarbone

za testo:

375 (380) g brašna (meko tip 400)
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
250 ml mlake vode
1 kašičica soli

za posipanje:

malo kima

Za kupku prokuvajte vodu u dubljoj šerpi, pa potom skinite šerpu sa ringle i polako umešajte sodu bikarbonu (kupka će malo da zapeni). Ostaviti kupku da se prohladi.

Brašno pomešati sa suvim kvascem, pa u to dodati: šećer, so i mlaku vodu. Sve sastojke dobro umesiti dok ne dobijete glatko testo.

Prekriti vanglicu sa testom nekom kuhinjskom krpom i ostaviti sve da odstoji na toplom mestu oko pola sata, dok se vidno ne uveća.

Nadošlo testo još jednom uz malo brašna premesiti, pa ga podeliti na 8 loptica. 

Uzimati u rešetkastu kašiku jednu po jednu lopticu i potapati ih u prohlađenu kupku oko 10-ak sekundi, a potom oceđene loptice ređati u pleh na kolačarski papir.

Pre pečenja loptice posuti kimom i zaseći oštrim nožem 1 cm u dubinu.

Peći oko 20 minuta na 200 stepeni.

Prijatno.







Neki naredni put možete uraditi sve isto, pa umesto na 10 loptica testo podeliti na 4 loptice, i oceđene poređati u omanji pleh i ispeći kao hleb.




Нема коментара:

Постави коментар