петак, 16. децембар 2016.

KISELA ČORBA OD PEČURKI



Potrebno je:

tegla ili manja teglica mariniranih šampinjona (mogu i sveži koje morate iseći na liščice, zato preporučujem marinirane)
1 veća glavica crvenog (ili crnog luka)
malo ulja
2 šargarepe
malo peršunovog korena
peršun (list)
malo korena celera
malo jabukovog sirćeta (ili sok od ceđenog limuna ukoliko želite zakiseliti čorbu, ja nisam jer su marinirani šampinjoni blago kiselkasti)
1 kašika brašna
biber
lovor
so
začin C
bosiljak (ili morski oraščić)

Iseckani luk i pečurke sasuti na malo ulja i prodinstati, a u to potom dodati iseckano korenje:

šargarepu
peršun i
celer

Kada to malo prodinstate uz dodavanje vode, potrebno je razmutiti kašiku brašna u malo vode i sasuti u sve to, i nalivati vodom i kuvati i dalje dok luk i povrće ne omekša.

Dodati:

biber (može i u zrnu, no ja sam mleveni biber)
nekoliko listova lovora
so
začin C

Kada je čorba već pri kraju kuvanja dodati:

iseckano lišće peršuna svežeg (ja uvek imam naseckanih liščica u zamrzivaču baš za ovakve potrebe)
i malo suvog začina bosiljka (a ko voli umesto ovoga može dodati i malo mlevenog ili struganog morskog oraščića)

I ako želite čorbu možete zakiseliti po ukusu uz dodatak sirćeta ili limunovog soka.

Prijatno.


Нема коментара:

Постави коментар