субота, 17. децембар 2016.

POSNA SARMA



Potrebno je:

2 manje glavice kiselog kupusa
1 struk praziluka
5 manjih glavica crnog luka
6 manjih šargarepa
pola korena bele šargarepe
malo korena paškanata
malo korena celera
i nekoliko čena belog luka

so
začin C
biber
aleva paprika
peršun i
dve šake pirinča

Glavicu kiselog kupusa okomiti i sa nje odvojiti liske, sa kojih zatim treba pri vrhu ukloniti zadebljali deo od korena.

Na ulju propržiti crni iseckani luk, praziluk i beli luk. U to dodati ostalo iseckano korenje: celer, paškanat, šargarepu i belu šargarepu. Dinstati pa dodati pirinač, a zatim začiniti dodavanjem začina (so, biber, aleva paprika, peršun). 

Saviti sarme i poslagati ih u dublju šerpu sa poklopcem ili u zemljani sač onaj original iz Zlakuse (koji jesenas kupih i sad ponavljam). Sač pre toga treba malo pouljiti i poslagati nekoliko liski kupusa po dnu.

Na složene sarme staviti grančicu svežeg ruzmarina i obavezno po vrhu pokriti sve sa još kojom liskom kupusa. 

Preliti vodom i peći u rerni. Što duže kuvate to sarma bolja i ukusnija. Bar sata tri, da liske omekave.

Ja pripremim ovako sarmu, pa je ostavim bez vode u frižider. Izjutra nalijem vodom i skuvam u rerni šporeta na drva preko koga se i grejem.

Prijatno.

I srećan slava Svetog Nikolaja Mirlikijskog.






Нема коментара:

Постави коментар