недеља, 18. децембар 2016.

POSNI SLAVSKI KOLAČ I ŽITO




Potrebno je:

500 g mekog brašna tip 400
kesica suvog kvasca
1,5 kašika šećera
kašičica soli
malo strugane kore od 1 limuna
malo ulja


Suvi kvasac, šećer i malo brašna razmutiti sa malo mlake vode i pustiti par minuta da krene. Potom to sasuti u brašno, pa dodati:

so
struganu koru od limuna
ulje i
mlaku vodu

Zamesiti testo, pokriti ga krpom i ostaviti na toplom oko pola sata dok mu se masa  ne udvostruči.

Nadošlo testo još jednom premesiti, pa ga staviti u pleh u kome će se i peći. Ovo je mera za pleh okrugli čiji je prečnik 22 cm.  Ostaviti testo u plehu da krene opet oko pola sata.

Za to vreme napraviti testo bez kvasca koje će poslužiti za pravljenje ukrasa na slavskom kolaču.

Testo za ukrase praviti od:

120 g gustina
240 g brašna i
malo hladne vode

Napraviti čvršće nelepljivo testo, odmah ga razviti oklagijom i praviti željene figure i oblike. Meni je ostalo ovog testa, jer sam zaboravila da imam manji pleh, pa preporučujem polovinu od ove mase za manje plehove.

Kada je testo u plehu dovoljno naraslo treba ga premazati rastvorom vode i šećera, a zatim poređati ukrase po kolaču (hlebu).

Kolač peći oko 50-55 minuta na 180 stepeni.

Pečen izvaditi na neku rešetku i dobro ga prohladiti, a potom ga umotati u pamučnu krpu.



Prijatno.



SLAVSKO ŽITO


Skuvati pšenicu. Pred kraj kuvanja zasladiti je šećerom, a zatim skuvanu samleti na vodenici za meso.

U to dodati:

200 g mlevenih oraha
2 kesice vanil šećera i
rendanog morskog oraščića

Zamesiti i dobro sjediniti, a ptom sasuti u zdelicu iz koje će se žito služiti na dan slave. Posuti po vrhu mlevenim orasima, a potom po sredini od rendane bele posne čokolade napraviti znamenje časnoga krsta.


Prijatno.

I srećna slava Svetog Nikolaja Mirlikijskog.





Нема коментара:

Постави коментар