петак, 20. јануар 2017.

BAKINA OBLANDA


Zaboravljena stara oblanda po receptu naših baka, gde je sve proizvoljno. No, meni dadoše neki usmeni recept - mada ustvari ovde recepta i nema. Potreban je osećaj za vremena stara koja negde izbledeše, pa ovu oblandu ne nalazim zabeleženu čak ni u kuvarima nekih starijih izdanja. A svi pamte baš ovu oblandu koja negde seća na ukus karamele.

Glavni sastojci su ono što su naše bake uvek imale u kući, bez potrebe da trče u neke super snadbevene markete.

Potrebno je, dakle:

1 kg šećera
1 litar mleka
1 veća oblanda i
300 g mlevenih oraha

U dublju šerpu sasuti šećer i mleko i na tihoj vatri dugo špinovati i kuvati. Kada se sve to počne lepiti i karamelizovati smaći sa ringle i umešati mlevene orahe.

Masu malo prohladiti, a potom nafilovati oblandu (fil je malo ređi).

Prijatno.

P.S. Meni je ostalo fila, čak toliko da sam uspela nafilovati još jednu veću oblandu. A vama savetujem da spremite duplo manje fila, sem ako vam ne treba baš ovoliko kolača sutradan na astalu...




Нема коментара:

Постави коментар