PREBRANAC
Nešto krupniji beli pasulj najpre treba skuvati i sačuvati vodu od kuvanja.
Kuvan pasulj ocediti od vode (ali vodu sačuvati) i sasuti u posudu u kojoj će se i zapeći. Ja pasulj pripremam za sutra jer je Krstovdan dan kada se neizostavno posti kod nas Srba. A sutra tik pred ručak ostaje samo da se pasulj zapeče u rerni.
Kad saspete pasulj u posudu onda pripremate zapršku ili preliv kojim prelivate pasulj.
Iseckati na listiće nekoliko glavica crnog luka (što više luka prebranac ukusniji, no ipak ne preterivati previše).
Luk posoliti i propržiti na ulju dok ne porumeni, a kad porumeni dodati:
1 kašičicu aleve paprike
biber
malo čaja od nane
so
začin C
Ovu pripremljenu zapršku sasuti preko pasulja, pa u sve to dodati koji list lovora i blago promešati.
Ukoliko ne volite baš suvoparan i gust prebranac preporučujem onaj ostatak vode od kuvanja pasulja da nalijete i zatim zapečete sve u rerni.
Prijatno.
Коментари
Постави коментар