ĐUS
Potrebno je 6 pomorandži. Najpre treba oguliti svih 6 pomorandži i izmiksati blenderom, a sačuvati opranu koru od samo 1 pomorandže i nju nastrugati u sve to (od kore sok će malo gorčiti, no to i jeste tipično za đus, ali ukoliko ne volite tu gorkost nemojte stavljati koru).
Posebno očistiti 1 kg šargarepe i skuvati, a kada se ukuva šargarepa i nju takođe izmiksati blenderom i sjediniti sa pomorandžom.
U veliki lonac staviti 7 litara vode, 1 kg šećera i 4 kesice limuntusa, a kada sve to provri dodati kašu od šargarepe i pomorandže.
Kuvati 10 minuta i pustiti da vri.
Ja skuvan sok dobro ohladim sve do jutra, a izjutra ga sipam u plastične boce i čuvam u frižideru (mada u receptu se kaže da sok treba vruć sipati u zagrejane flaše, pa ako vam je ovo lepše vi postupite tako).
Od ove mere ispadne oko 8 litara soka, a da bi napravili domaću varijantu đusa potrebno je nešto manje od 400 dinara.
Živeli.
Коментари
Постави коментар