LIKER OD KAJSIJA
Potrebno je:
1 kg i 800 g očišćenih kajsija (dakle malo preko 2 kg kajsija treba nabaviti)
750 ml belog vina
1/2 l etil alkohola od 70 % (kupuje se u apoteci i namenjen je za dezinfekciju)
1/2 destilovane vode i
1 kg šećera
Kajsije očistiti, oprati i potopiti u belo vino i kuvati na ringli dok voće ne omekavi, a potom šerpu smaći sa plotne i blenderom izmiksati, a nakog toga propasirati na ređu cediljku kašikom kako bi prošlo i nešto gustine od voća.
U drugu manju šerpu sasuti etil alkohol, destilovanu vodu i šećer, pa tako poklopljeno pustiti da samo provri na tihoj vatri (na dvojci ringla) dok se šećer ne rastopi.
Potom pomešati u većoj šerpi obe mase i pustiti na ringli da sve pusti ključ (da provri) i tako vruće sipati u zagrejane flaše (koje se u rerni u isto vreme ugreju na 100 stepeni).
Živeli!!!
Od ove mere dobijate malo preko 3 litra likera. A ovako isto može se praviti liker i od neko drugog voća - što imam u planu da isprobam.
P.S. Logički spor je nastao čitavog dana oko destilovane vode - koja se kod nas u zemlji može kupiti jedino na benzinskim pumpama, ali ne i u apotekama (ona koju bi ljudi smeli piti) i to je destilovana voda koju proizvodi fabrika za maziva i čija je namena za akumulatore, a koju neki kao ja smatraju tehničkom vodom, ona koja nije za piće i nigde to na boci ne piše; no neki su "pametniji" meni rekli pravi po receptu, što sam i učinila; no na našim selima se u lampeku proizvodila i još proizvodi najzdravija destilovana voda, pa ću sledeći put nabaviti tu pravu destilovanu vodu koju pijemo bez "rizika"). Iako su dva apotekara, pa čak i jedna lekarka rekli da se ova destilovana voda sa pumpe sme piti, ona koju sipamo u pegle i u akumulatore - moj tata i ja tvrdimo da treba drugačije.
Коментари
Постави коментар