петак, 29. септембар 2017.

BANANA TORTA



Umutiti koru od:

8 jaja
8 kašika šećera i
8 kašika brašna.

Treba da je poznato da uvek mutimo mikserom prvo belanac, pa dodamo šećer, pa mutimo dobro dok ne postane sve kao šam i na kraju dodamo žumanac.

Kad dodajem brašno ne koristim mikser, već sve razmutim i sjedinim mešajući varjačom (uverila sam se da je tako mnogo bolje).

Masa se razlije u najveći pleh onaj od rerne koji je obložen papirom.

Kora se ispeče na 200 stepeni (rerna se pre toga ugreje prvo na 250, a onda se smanji na 200). 

To su neka pravila koja se višedecenijskim mućenjem i pečenjem  nauče za čitav vek.




Pečena kora se ohladi, a potom odvoji od papira i premaže džemom po želji (ja sam koristila džem od marele-višanja).

Kada se sve premaže urola se u rolat i iseče na tanje kriške.



Fil se kuva u lončetu na pari (to je ona šerpica sa duplim dnom u koju sipamo vodu pre svakog kuvanja) tu fil nikad ne zagori.

U lonče se naspe:

1 litar mleka
4 pudinga od vanile
12 kašika šećera

Ukuva se sve dok ne postane gusto.

U mlako se doda 250 g margarina i sve se dobro umuti mikserom.



Po dnu nekog kalupa poređa se prvi red od isečenog rolata, zatim se svaki rolat natopi toplim mlekom, preko toga nanese red fila, a potom kolutovi isečene sveže banane.

Opet preko toga ide drugi red od isečenog rolata, natopi se svaki kolutić mlekom, red fila i red banana.

Po vrhu ide sloj umućenog šlaga.

Prijatno.






Нема коментара:

Постави коментар