недеља, 3. септембар 2017.

HUMUS - namaz od leblebije



Humus nešto što dolazi sa Bliskog istoka, tačnije leblebija od koje se ovaj namaz i pravi. Jako je hranljiv, ne goji - znači niske kalorije su po sredi. I ne samo to: nema tragova loših masti i odličan je onima koji pate od povišenja masnoća. Odlično u vreme posta. Može se mazati, a može da posluži kao dodatak i raznim drugim jelima: kao dodatak marinadam za meso ili svežim salatama.

Isto sam naišla na nelogičnost pri dodavanju ulja, slično kao u prethodnom receptu (u kuvanju nemate pravo da tužite recimo novine koje napišu nebulozan recept). Evo i priče.

Potrebno je:

200 g leblebija (nisam ih kuvala i možda su zato nastale "zavrzlame")
2 kašičice tahinija (pravite ga prvo po prethodnom receptu)
4 čena belog luka
4 kašičice limunovog soka (idući put dodaću čitav limun i to će malo namaz razmekaviti više, ovde je svaka kap tečnosti dragocena, jer leblebija kada se samelje postane kao brašno i upija svaku kap)
15 kašika maslinovog ulja (i opet je kaša ostala malo rastresitija i ne liči na razmazljiv namaz, no ima jedan trik uvek ovu masu možete pri upotrebi razblažiti novim kapima maslinovog ulja; a po receptu u sve ovo išlo je 2 kašike ulja - probajte sami da sve ovo zamesite i bićete kao pred nekim neshvatljivim "čudom" zar ne).

Namaz treba sasuti u stakleni sud ili teglicu i tako čuvati u frižideru. Postupak rada je sledeći:

U seckalici je potrebno samleti leblebiju, pa onda u to dodati:

tahini
beli luk
maslinovo ulje i
limun

Prijatno.  

P. S. I ovde sam pravila pola mere, a od ove mere izađe prepuna teglica od 370 ml.




Нема коментара:

Постави коментар