недеља, 3. септембар 2017.

TAHINI - namaz od susama



Reših da isprobam pola mere. Pravi se izuzetno brzo i olako. Kad jednom isprobate ovaj recept videćet kako svaki naredni put sve napraviti jeste još lakše.

Potrebno je:

100 g susama
4 kašike maslinovog ulja
malo morske soli

Najpre treba u nekoj šerpici (posudi koju imate unutar svoje kuhinje - može  i tiganj) na suvo prepržiti 100 g susama (nisam našla integralni onaj tamnije boje, a vi ukoliko nađete možete probati i tu varijantu) i pritom morate neprestano sve mešati varjačom drvenom kako susam nekim čudom ne bi pregoreo. Susam mora zadržati svetlu i zlatnu boju.

Tako prepržen susam treba izblendirati u brzoj seckalici (recimo onom čoperu) i u to dodati maslinovo ulje i tek malo morske soli po ukusu.

Videćete pravite namaz, a svi pišu i pričaju o najminimalnijim količinam ulja. Ako se oslonite na ono napisano uočićete brzo jednu nelogičnost.
Ja sam po recepturi u ovo trebala dodati 2 kašike maslinovog ulja i tako uradih, a onda se suočih sa suvoparnom masom koju nije moguće nigde namazati i koja se raspada-troši (a reč je o namazu). Brzo sam se dovila kako to inače u kuhinji svojoj činim i dodala još 2 kašike maslinovog ulja i gle čuda uspela sam da izmiksam fantastični namaz.

Ovako napravljen namaz sačuvati u nekoj staklenoj posudici ili teglici u frižideru. Ukoliko želite još ređi ili žitkiji namaz morate dodati malo više maslinovog ulja.

Ovaj namaz je jako dragocen, jer sledeće što napravih jeste humus, a  o tome u novom receptu koji sledi uskoro.

Prijatno.

Нема коментара:

Постави коментар