недеља, 8. октобар 2017.

ČAJ OD JABUKOVIH LJUSKI po Brojsu



Guleći jabuke za prethodnu poslasticu (punjene jabuke), a i svakodnevno cedeći svež sok od jabuka (kada mi u sokovniku otpadne i malo oljuštine) onih iz avlije naše (neprskane), setim se konačno čuvenog Brojsa i njegovih saveta.

I pod odrednicom "nesanica" čitav jedan pasus posvećen ovom delotvornom čaju.

Ovo je čaj koji treba piti uveče (mada ga ja pijem preko dana umesto vode, iako nemam ove tegobe, no ne može da škodi lonče ovako važnog čaja i svakako je bolji od svih filtera na koje smo nekad bacali pare) i preporučuje se više šolja. Može se piti i topao, kao i hladan. 

To je čaj koji jača naše nerve i kako Broj reče: "predstavlja za njih pravi ferment života".

Ljuske treba sakupljati (samo ukoiko je voće koje koristimo neprskano) i kuvati 3-6 minuta čaj, bar sada u sezoni jabuka (ja kuvam ravno 6 minuta u poklopljenoj šerpici na blagoj vatri). Proizvoljno ubacim jabuka (jedan manji pregršt na 1 l vode i tu ne može da se pogreši ili pretera). 

Ovaj čaj može se zasladiti medom ili se kuvati sa smeđim šećerom (mada ga ja konzumiram bez ikakvih dodataka i jako je prijatan i nema oporost gorkih čajeva na koje smo nekad nailazili).

Trebalo bi osušiti prirodnim načinom ove ljuske leti na suncu ili ih ostavljati nasečene da stoje na sobnoj temperaturi u nekom kutku u jesenjoj sezoni, a Brojs kaže još da ljuske "i posle 10 godina imaju istu vrednost kao sveže. One se nikad potpuno ne osuše, uvek su pod prstima vlažne i nikad ne poprime sivu boju".

Živeli.


Нема коментара:

Постави коментар