недеља, 29. октобар 2017.

OSTAVLJANJE KUPUSA U KACU



Potrebno je:

45-50 kg kupusa
3 kg kuhinjske soli
75-80 l vode
kaca
drinski kamen
drvena daska

Kupus očistiti, bar po jednu do dve liske spolja. Svaku glavicu po sredini korena malo nožem izdubiti, a pre stavljanja i slaganja kupusa u kačicu svaku oprati u malo vode.

Kada se naređa kupus do vrha kačice, pritsne se daskom i pritisne kamenom.

U vodi se razmuti so, a da bi znali koliko staviti soli, a ne preterati evo proverene mere:

Na svakih 10 l vode ide 400 g soli (ili da bude lakše nakon matematičkog proračuna: na 25 l vode ide 1 kg soli).

Kačica se neće moći zatvoriti poklopcem još par dana, dok se kupus kako mi to u našem zavičaju volimo da kažemo: "ne šljone".

Kada se kupus šljone (slegne), onda će se lepo zatvori poklopac na kačici. Do tada prekrijemo ga poluotvoren da stoji sa poklopcem, ali preko obavezno ide neki čaršaf kako bi se kupus sačuvao od upada prašine.

Nekada smo kiselili kupus u drvenoj prelepoj kaci, no ona je propala, pa smo prešli na plastiku (a i izumrli su oni koji su iste pravili).

Za 15-20 dana kupus se kod nas "pretače", a to je kad se uzme malo parče creva za vodu, jedan kraj se ubaci u kacu, a na drugi se duva (tačnije ovo služi da se malo sve izmeša, produva, ako je so spala na dno; tada proverite i slanoću kupusa, pa ako procenite da treba možete dodati još soli (mada ako se držite ove mere, nećete imati potrebu ni za tim); ali ako rastopite so u vodi pre sasipanja u kacu, ni za ovim pretakanjem nećete imati potrebe takođe). 

Ja sam nekada ubacivala strukove bosiljka u kačicu, no ovoga puta to nisam imala.

Prijatno.  





Нема коментара:

Постави коментар