субота, 14. октобар 2017.

SIR OD DUNJA


Potrebno je:

2 kg očišćenih dunja (neljuštenih)
2 kg šećera
sok od 1 limuna
zdelica seckanih oraha

Dunje oprati očistiti i sa oljuštinom iseći na sitnije komadiće.

Staviti u šerpu, naliti sa malo vode i kuvati 20-ak minuta da omekavi.

Kuvane dunje ocediti, izmiksati štapnim blenderom ili u seckalici.

To sve iznova vratiti u suvu šerpu, ubaciti 2 kg šećera i sok od 1 limuna. 

Kuvati opet oko 15-20 minuta uz neprestano mešanje.

Sir je kuvan kada se zgusne i odlepljuje od varjače.

U kuvano dodati orahe po želji (ili bademe, lešnike...).

Pleh treba pokvasiti hladnom vodom, a zatim sasuti vreo sir.

Ostaviti do sutradan da se ohladi.

Sutradan izvaditi iz kalupa i pustiti par dana da se prosuši na sobnoj temperaturi.

Iseći na štanglice ili kockice.

Po želji posuti šećerom, mlevenim orasima, kokosom...

Osušen sir može se nakon nekoliko dana uviti u celofan, spakovati u kutije i ostaviti među zimnicu.

Prijatno.






Нема коментара:

Постави коментар