SIR OD DUNJA
Potrebno je:
2 kg očišćenih dunja (neljuštenih)
2 kg šećera
sok od 1 limuna
zdelica seckanih oraha
Dunje oprati očistiti i sa oljuštinom iseći na sitnije komadiće.
Staviti u šerpu, naliti sa malo vode i kuvati 20-ak minuta da omekavi.
Kuvane dunje ocediti, izmiksati štapnim blenderom ili u seckalici.
To sve iznova vratiti u suvu šerpu, ubaciti 2 kg šećera i sok od 1 limuna.
Kuvati opet oko 15-20 minuta uz neprestano mešanje.
Sir je kuvan kada se zgusne i odlepljuje od varjače.
U kuvano dodati orahe po želji (ili bademe, lešnike...).
Pleh treba pokvasiti hladnom vodom, a zatim sasuti vreo sir.
Ostaviti do sutradan da se ohladi.
Sutradan izvaditi iz kalupa i pustiti par dana da se prosuši na sobnoj temperaturi.
Iseći na štanglice ili kockice.
Po želji posuti šećerom, mlevenim orasima, kokosom...
Osušen sir može se nakon nekoliko dana uviti u celofan, spakovati u kutije i ostaviti među zimnicu.
Prijatno.
Коментари
Постави коментар