субота, 14. октобар 2017.

SLATKO OD DUNJA



Potrebno je:

3 kg izrendanih oljuštenih dunja
3 kg šećera
malo rezetle

U šerpu nasuti 3 kg šećera i 1,5 l vode. To ušpinovati, a kad počne da izbacuje balončiće u to ubaciti izrendisane dunje.

Slatko tako počinje da se ukuvava na jakoj vatri.

Slatko se ne meša (mada sam ja par puta promešala).

Vreme kuvanja iznosi oko 45-50 minuta.

Važno je podesiti gustinu čorbice (čorbice treba da ima, ali ne previše).

Voditi računa da se ne prešpinuje sve (ako vam se to desi zna se - sutradan morate malo raskuvati slatko). Ili još lakše: 2-3 kašike šećera ušpinovati ređe sa malo vode i to sasuti vruće u slatko, ako vam je osvanulo gusto. Izmešati i sasuti u tegle (nama se to desilo, pa smo ovako postupili)...

Pred kraj ubaciti malo lišća rezetle (to su naše bake uvek dodavale u slatko i to ima neopisivu mirišljavu aromu).

Skuvano slatko smaći sa šporeta, povezati nekim čaršafom i pustiti do ujutru da se ohladi.

Izjutra hladno slatko sipati u hladne čiste tegle.

Povezati celefonaom i smestiti na police špaiza.

Prijatno.







P. S. Od ove količine ispadne 7 velikih tegli.



Нема коментара:

Постави коментар