ZELENI PARADAJZ (slana zimnica)
3 kg zelenog tvrdog paradajza oprati, očistiti od peteljki i izbosti tankim nožem na nekoliko mesta (za bockanje može poslužiti i neka igla sterilisana na plamenu).
U šerpu nasuti:
1 l alkoholnog sirćeta
500 ml vode
4 kašike soli
Kada sve ovo provri ubaciti zeleni paradajz, a kada ponovo provri povaditi oceđen paradajz.
Tu vodu sačuvati.
U manje zagrejane tegle na dno staviti:
začin suve mirođije
biber u zrnu
nekoliko češnjeva belog luka
malo očišćenog korena rena
Potom poslagati paradajz i preliti ga toplim sirćetom (voda u kojoj se paradajz malo probario). Ako vam zafali malo vode (meni jeste) prokuvati vodu i doliti. Paradajz mora da ogezne u ovoj mešavini i treba sipati tečnost do vrha tegle.
Po vrhu dodati još malo od navedenog začina (beli luk i ren).
Povezati celofanom i poklopcima i ostaviti među zimnicu.
Ispadnu 2 najveće tegle one od 3 kg.
Prijatno.
Коментари
Постави коментар