понедељак, 27. новембар 2017.

KLASIČNI HRONO HLEB



Zamesiti:

300 g integralnog pšeničnog brašna
150 g ražanog
50 g heljdinog
450 ml mlake vode
3 kašike maslinovog ulja
1 nepunu kašičicu morske soli 
1 kašiku susama
1 kašiku suncokreta
1 kašiku lana

Sve sjediniti i pokriti vanglicu krpom i ostaviti do sutradan da fermentiše (ja sam podmesila uveče i ostavila do jutra da odstoji na stolu, a potrebno vreme stajanja izosi 7-8 sati, pa ipak što više odstoji to bolje; mešenje hleba treba prilagoditi svojim navikama koje nisu teret i najbolje jeste pred spavanje podmesiti isti, a ujutru sa buđenjem isti i ispeći).

A sutradan, to jest izjutra u ovu masu dodati:

1 kesicu peciva i
2 kašičice sode bikarbone

Sve izmešati i sasuti u pleh za komisbrot koji pre toga treba obložiti papirom za pečenje.

Rernu zagrejati na 250 stepeni, a zatim ubaciti heb i samnjiti na 220 stepeni.

Peći ravno 30 minuta.

Odmah ispečen hleb izvaditi i skinuti papir.

Položiti ga na neku rešetku ili daščicu da se ohladi (ja ga okrenem naopako i pustim da se ohladi, jer je gornji sloj više prepečen od donjeg, pa je tim i suvlji).

Ohlađen se seče i drži prekriven krpom. Hleb je mekan iako bez kvasca podmešen i pošto se troši po malo (kriška eventualo dve uz obrok), može se dobro ohlađen ostaviti i u zamrzivač. Kao i u svemu - opit je, kao i izbor uvek samo Vaš...

Prijatno.


Нема коментара:

Постави коментар