SOK OD SVEŽE ŠARGAREPE
Šargarepa, koju još nazivaju mrkva ili žuta repa, poznata je po svojim lekovitim svojstvima i u tu svrhu koristi se plod, ali i list.
Kuvan koren šargarepe preporučuje se pri lečenju obolelih pluća, kod iskašljavanja i kao spazomolitičko sredstvo za crvena oboljenja (ublažava grčeve). Još pomaže i kod reumatizma, pri lečenju jetre i za čišćenje krvi.
Sok se upotrebljava protiv dečjih glista, šećerne bolesti i za laške izmokravanje.
Šargarepa sadrži 20% karotina, ugljene hidrate, belančevine, biljne masti, binevrina (ovo ne zna šta je, tako piše u jednoj maloj knjizi "Lekovito bilje") i 80 % vitamina C.
Koren sadrži vitamine K, B1, B2, B6, PP i C pa se preporučuje kod lečenja avitaminoze.
Rendana šargarepa za salatu i sok predstavljaju pravi izvor vitamina A. Od šargarepinog soka, deca dobijaju bolju boju kože zbog velikog sadržaja karotina.
Tako su naše majke nekada rendale na rende šargarepu, malo je pošećere, a onda procede kroz rešetku preukusan sok, koji se davao malim bebama na kašičicu.
A danas u eri super sokovnika nikad lakše do čaše ovog izvanredno osvežavajućeg soka.
Da bi nacedili oko 250 ml soka, potrebne su vam 4 veće šargarepe.
Šargarepa se oljušti, opere, isecka i iscedi.
Živeli!
Коментари
Постави коментар