Pošto sam pre ovoga cedila svež sok od šargarepe, pri otvaranju sokovnika nađem fine ostatke šaragrepe, pa da ne bih to bacila (ja sam jako osetljiva na bahatost i bacanje hrane ili njenih ostataka) reših da iskupim raspoloživo povrće i skuvam jednu od predivnih toplih juhica.
Za ovu toplu i brzu čorbu potrebno je povrće (ono koje je moguće na brzinu pronaći u kući, kad su obično rezerve potanke; no uvek ima nešto da se iščeprka):
koren šargarepe (žuta i bela; žuta je povađena iz sokovnika, a bela iz zamrzivača)
koren i list celera (iz zamrzivača)
cvekla (iz zamrzivača; ostaci od jednog kuvanja; mislim da je to ona sredina koju sam izdubila kad sam pripremala punjenu cveklu; ostaci hrane se sačuvaju pa uskoro dobro dođu; mene su naučili da je bacanje hleba i hrane velika greota)
1 glavica svežeg crnog luka
1 manja sveža tikvica (oguljena)
Povrće iseckati po želji i sasuti u dublju šerpu (ili manji lončić), posoliti i kuvati par minuta da sve omekša.
Potom izblendirati, začiniti začinima po ukusu (to je već klasika). Ja sam ovde dodala samo bio začin i šolju kuvanog paradajza iz flaše. Biber sam izostavila, jer čorba od celera ume da bude ljutkasta.
Još sve malo da provri koliko da se ukusi sjedine i odmah služiti toplo. I ne samo to, ohlađena čorba čuva se u frižideru i mirni ste u nekoliko narednih dana. Podgevaju se samo potrebne količine.
Prijatno.
Коментари
Постави коментар