субота, 16. децембар 2017.

ČOKOLADNA POSNA TORTA



Zamesiti masu za koricu:

400 ml kisele vode
4 kašike ulja
4 kašike džema od marele (višnje ili nekog drugog koji imate)
100 g smeđeg šećera (umesto 200 g belog)
14 kašika integralnog brašna (ja sam stavila 7 kašika graham brašna i 7 speltinog; možete i belo brašno ako vam je lakše, a broj kašika u brašnu iznosi 14)
4 kašike kakao praha
3 kašičice sode bikarbone (ili 1 kesica; ja sam imala u tegli, pa sam dodala ovoliko, a to je posve približno isto)
8 kašika mlevenog keksa (odlučila sam se za "Zlatni Pek", a može i posna plazma ili neki drugi...)

Od ove mase ispeći jednu koru u najvećem plehu od rerne, koji pre pečenja i sasipanja ove mase, treba obložiti papirom.

Koru ispeći oko pola sata na 200 stepeni.





Ohlađenu koru preseći na 3 šnite širine po 12 cm (pošto je kora po širini imala 36 cm).

Fil:

150 g smeđeg šećera (umesto 250 g belog) i 8 kašika obične hladne vode prokuvati posve malo (voditi računa da se to ne ušpinuje). Ako, ipak rešite da saspete u šerpicu 250 g belog šećera, broj kašika u vodi mora izneti 13.

Potrebno je samo da provri na kratko, pa u to ubaciti 100 g čokolade za kuvanje i izmešati da se sve lepo sjedini.

To sasuti u 150 g mlevenih lešnika (mogu i orasi ako vam je lakše da to kupite ili već imate) i 150 g mlevenog keksa.

Izmešati sve. Masa je malo gušća, pa odmah u sve to toplo i vruće dodati 125 g maragrina (to je pola paklice ukoliko je standardni margarin od 250 g).

Izmutiti mikserom na najvećoj brzini.

I na kraju u to dodati 2 pune kašike prethodno umućenog šlaga (potrebno je umutiti na kiseloj vodi 200 g šlaga u prahu za čitavu tortu).





Na tacnu staviti prvi šnit torte polagano (kore su jako prospite i mekane, pa sve treba raditi obazrivo i nežno). 

Zatim iscediti 2 pomorandže i tim sokom svaki šnite po nanošenju na tacnu blago natopiti sokom.

Posle soka na svaki šnit treba naneti 1/3 fila, a odmah po filu stavi se i jedan sloj umućenog šlaga.

Tako se sve ponavlja 3 puta, dok se 3 šnita ne utroše, a time i isceđen sok, kao i umućen fil.





Ostatkom šlaga kora se izmaže okolo i sa svih strana.

Jedan mali deo šlaga se odvoji za dekoraciju i oboji u roze dodavanjem nekoliko kapi ekstarta od maline.

Išpricati ukrase  po želji i dekorisati.

Težina torte 2 kg i 100 g.

Prijatno i srećna slava Svetog Nikolaja Mirlikijskog!





Нема коментара:

Постави коментар