KUGLOF KROMPIRUŠA sa heljdinim korama
Prvo pripremiti kašu:
Na ulju propržiti veću glavicu crnog luka i posoliti (dodajem morsku so).
U to dodati dva veća narendana krompira, malo bibera i propržiti. Pošto krompir brzo upije ulje, a da ne bi dodavali previše ulja, koristila sam malo vode za dolevanje. Pržim kratko tek da sve malo smekša.
Fil se prohladi kako bi se njime filovala pita.
Kuglof premazati uljem i posuti susamom.
Po sredini položiti jednu heljdinu koru i blago je pritisnuti, tako da uzvišenje kalupa probije koru.
Krajeve prebaciti preko ivica, poprskati sve mešavinom kisele vode i ulja (prirpemiti malo veću količinu, jer ovim premazujete i prskate sve kore).
Preko toga staviti jednu heljdinu koru koju ste iscepkali na manje komadiće i posložite ih po dnu.
Ne zaboravite: svaki put kad stvaite koru prskate i premazujete malo pre pomenutom mešavinom ulja i kesele vode.
Sada naneti malo fila i tako sve ponavljati dok se sve ne potroši.
Dakle, staviti nekoliko iscepkanih parčića kora, svaki sloj prskati mešavinom ulja i kisele vode, pa raspoređivati nadev (kašu), opet pokrivati slojevima cepkanih kora...
Na kraju, sve pokriti jednom celom korom i preko nje prebaciti krajeve prve položene kore.
Premazati uljem i vodom.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.
Pečenu pitu ostaviti da malo odstoji u kuglofu, a zatim je pokriti tanjirom i sve pažljivo prevrnuti (ja sam odmah prevrnula na tanjir i pita je tako olako skliznula).
Seći na šnite.
Prijatno.
Коментари
Постави коментар