субота, 23. децембар 2017.

POSNI MAJONEZ




U šerpici na suvo propržiti:

4 kašike sojinog brašna i
2 kašike belog brašna (zadržavam 2 kašike "nedozvoljenog" brašna iz aromatičnih razloga, a i količina je neznatna)

Bez prestanka mešati brašno, a kad brašno počne da žuti, da menja boju  i miriše, dodati 400 ml hladne vode i brzo mešati kako bi se grudvice razbile, a potom ukuvati do gustine pudinga.

Ohladiti dobro skuvanu masu (ja sam malo požurila pa je ostalo ređe, ali to ne kvari sve ostalo što sledi).

Kada je brašno potpuno hladno, umutiti ga štapnim mikserom i u to dodati:

125 ml ulja (bolje i još manje od toga; ja sam prepolovila ulje pa sa preporučenih 250 ml svela na 125, a može od 80-100 ml; ulje dodavati po malo kako se ne bi poremetila gustina i postalo sve žitkije; pa ipak treba znati da ovaj majonez i bude malo ređi, nego onaj kupovni, ali je zato i mnogo zdraviji; a kada dođe dosta povrća u sve ovo to se i ne oseti)

Pored ulja dalje dodati još i:

malo morske soli (oko pola kašičice)
4 kašičice senfa i
3 kašike soka od limuna

Majonez odmah treba iskoristiti za pravljenje ruske posne salate, a recept sledi u narednom receptu već.

Prijatno.

Нема коментара:

Постави коментар