понедељак, 18. децембар 2017.

SLAVSKI KOLAČ I ŽITO



Zamesiti testo od belog brašna (meko tip 400) sa mlakom vodom, ali pre toga u testo treba dodati sledeće sastojke:

kašiku suvog kvasca (može i 1 kesica)
malo belog šećera (5 g)
malo morske soli
malo ulja

Podmešeno testo pokriti krpom i sačekati da naraste malo preko pola sata.

Naraslo testo opet premesiti i sasuti u pleh u kome će se kolač i peći, a koji možete obložiti pek papirom.



A kada testo u plehu opet naraste pokvasiti ga mešavinom hladne vode u koju se doda malo belog šećera (5 g).

Potom poređati prethodno pripremljene ukrase.



Ukrase morate pre svega ovoga spremiti od testa, koje se posebno zamesi, a bez dodataka kvasca i soli. 




To testo čini:

120 g belog brašna
60 g gustina

Sve se zamesi hladnom vodom i odmah se razvuče što tanje i prvo se uz pomoć pečata ili slova iseče 5 kockica, a potom se još uz pomoć modlica iseku 4 goluba i detelinke sa 4 lista (nešto veći broj kako bi se time ukrasio kolač okolo ruba). Za ovo koristim modlice za sečenje vanilica u obliku ptice i detelinke sa 4 lista.

Kada poređate sve ukrase opet sve blago premazati mešavinom vode i belog šećera.

Hleb se pokrije alu folijom i peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni (rerna se zagreje na 250, a ubacivanjem hleba smanji se na 200 i više se ništa ne pomera) oko 25-30 minuta, a potom se skine folija i hleb se peče sve dok po vrhu ne porumeni.

Ukupno vreme pečenja je oko 50-60 minuta.

Pečen hleb se uvije u krpu i uspravo položen i ohladi.




SLAVSKO ŽITO

Za to je potrebno oko 250 g pšenice belice, koja se prethodnog dana potopi u vodu.

Pšenica se kuva dok se zrna ne raspuknu, a potom se izmelje na mašinu za meso.

U samlevenu pšenicu dodati:

smeđeg šećera po ukusu
mleveni morski oraščić
mleveni lešnik

Po vrhu ukrasiti kokosom i napraviti neki od slavskih hrišćanskih simbola (najčešće je to krst).

Srećna slava Svetog Nikolaja Mirlikijskog!!!



Нема коментара:

Постави коментар