JAGNJETINA SA LIMUNOM (hrono ručak)
Sastojci:
2,5 kg jagnjećeg mesa od buta
2 limuna
1 glavica belog luka
morska so
biber (mleveni i u zrnu)
nekoliko listova lovora
suvi začin ruzmarina
ulje
Priprema:
U većem loncu jagnjetinu na kratko obariti, kako bi se "brže" pripremila, a od začina u vodu dodati:
kašičicu morske soli
nekoliko zrna bibera
lišće lovora
Kuvati meso 15 minuta, a zatim ga izvaditi i prebaciti u pekač. Meso posoliti, pobiberiti i preko toga posuti iseckanim belim lukom i ruzmarinom.
Sve poprskati i preliti sa sokom od 1 isceđenog limuna, preliti sa malo ulja i nasuti vode (2 kutlače) u kojoj se meso kuvalo. Ostatak vode iskoristiti za kuvanje jagnjeće čorbe (prethodni recept o tome više govori).
Meso peći u zagrejanoj rerni oko 1 sat na 200 stepeni, uz povremeno otvaranje i prelivanje sokom od pečenja.
Nakon toga meso izvaditi iz rerne, obložiti ga sa kolutićima isečenog limuna i pričvrstiti limun čačkalicama (ili kanapom ukoliko ga imate).
Vratiti meso u rernu i peći još pola sata uz pojačanu temperaturu rerne (220 stepeni) kako bi se jagnjetina dobro ispekla i dobila lepu rumenu koricu (moje vreme je produženo sa još 1 sat; povremeno sam ga pokrivala i alu folijom; okretala i sa druge strane; komad mesa je malo deblji pa ga je trebalo dobro istištati; malo izreckati nožem; ukupno vreme pečenja 2,5 sata).
Prijatno.
Коментари
Постави коментар