субота, 20. јануар 2018.

MAFINI SA ČOKO-FILOM



Za 16 velikih mafina potrebno je:

200 g brašna po izboru (moj izbor je heljdino)
1 prašak za pecivo
100 g fruktoze
3 jajeta
200 g margarina (maslac ne koristim, jer je  kaloričniji, a i skuplji; a za mene je to posve isto)
100 g čokolade od 40 % kakaoa (ona od 75 % je preskupa, a postoje i jeftine čokolade za kuvanje od čak 5 % kakaoa; tako da ova od 40 % je izvrsna)
100 ml kisele vode

Za fil potrebno je:

100 ml slatke pavlake
100 g čokolade sa 40 % kakaoa

Što se tiče fila izvrstan je, samo je količina premala da bi se nafilovalo 16 velikih mafina (pa ukoliko ne želite samo trunkama fila da ukrasite mafine, možete čak napraviti i duplo više fila).

Priprema:

Testo:

U vanglicu sipati brašno pomešano sa pecivom i fruktozu.

Otopiti margarin, pa ga dodati u vanglu sa brašnom.

Penasto umutiti  jaja, pa sastaviti sa prethodnom smesom.

Sipati kiselu vodu i sve sastojke lagano povezati (mešanjem varjačom).

Na pari rastopiti čokoladu, pa je dodati umućenoj smesi.

U silikonski kalup za mafine staviti papirne korpice (ja nisam imala više od 5 korpica, pa je preporuka da nabavite to pre pečenja, zato što se služe upravo u korpicama).

Sipati u svaku korpicu 2/3 smese i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.

Pečene mafine prohladiti.

Fil:

U šerpi zagrevati slatku pavlaku do tačke ključanja, pa dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.

Ostaviti fil u frižider da se ohladi (voditi računa da se ne stegne).

Ohlađen fil umutiti mikserom.

Sipati  u špric fil i odgore nafilovati mafine.

Prijatno.



Нема коментара:

Постави коментар