PALAČINKE SA HELJDINIM MLEKOM
Pravila sam pola mere, samo da isprobam novi recep, a vi slobodno sve duplirajte.
U vanglici zamesiti:
100 g speltinog brašna
1 kašičicu praška za pecivo
150 ml heljdinog mleka (može bilo koje biljno)
(so) izostavljam u svakoj vrsti palačinaka - ko voli neka ubaci i to
U ovo postepeno dodavati oko 50-60 ml kisele vode (dodavati po malo nikako sve odjednom; brašno će upiti tečnost, pa osmotrite treba li manje ili više od ovoga dodati; važno je napraviti uobičajenu gustinu kao za sve druge palačinke).
Čim sve zamesite ostavite još koji trenutak da odstoji i da brašno upije vodu, a ako zatreba masu razredite sa još kisele vode ili biljnog mleka.
U zagrejanom i malo pouljenom tiganju sve ispeći.
Meni se prvi palačinak zalepio, a preostala 4 su uspela.
Važna napomena: praviti manje palačinke (oko 1 kutlače), jer će biti lakše za okretanje (prvi sam razlila nešto veći, a pošto je ovo posno lepljivo testo dobro sam uradila smanjivši obim palačinaka).
Ispečene palačinke filovati po želji. Mogu biti i slani, jer je testo neutralno skroz.
Moj odabir jeste slatka varijanta sa džemom od marela.
Prijatno.
Коментари
Постави коментар