уторак, 20. март 2018.

PALAČINKE SA HELJDINIM MLEKOM



Pravila sam pola mere, samo da isprobam novi recep, a  vi slobodno sve duplirajte.



U vanglici zamesiti:

100 g speltinog brašna
1 kašičicu praška za pecivo
150 ml heljdinog mleka (može bilo koje biljno)
(so) izostavljam u svakoj vrsti palačinaka - ko voli neka ubaci i to



U ovo postepeno dodavati oko 50-60 ml kisele vode (dodavati po malo nikako sve odjednom; brašno će upiti tečnost, pa osmotrite treba li manje ili više od ovoga dodati; važno je napraviti uobičajenu gustinu kao za sve druge palačinke).

Čim sve zamesite ostavite još koji trenutak da odstoji i da brašno upije vodu, a ako zatreba masu razredite sa još kisele vode ili biljnog mleka.


U zagrejanom i malo pouljenom tiganju sve ispeći.

Meni se prvi palačinak zalepio, a preostala 4 su uspela.

Važna napomena: praviti manje palačinke (oko 1 kutlače), jer će biti lakše za okretanje (prvi sam razlila nešto veći, a pošto je ovo posno lepljivo testo dobro sam uradila smanjivši obim palačinaka).


Ispečene palačinke filovati po želji. Mogu biti i slani, jer je testo neutralno skroz.

Moj odabir jeste slatka varijanta sa džemom od marela.

Prijatno.




Нема коментара:

Постави коментар