понедељак, 12. март 2018.

ROĐENDANSKA MAMINA


Ovo je jedna od torti iz serijala onih koje se ne peku, a to znači da se nafiluju očas posla, samo ako prethodno preduzmete nekoliko jednostavnih koraka.

Najpre treba umutiti hladnom najobičnijom vodom (ne mora kisela) 300 g posnog šlaga u prahu. Vodite računa da ne dodate vode onoliko koliko ispisuju po pakovanju šlaga (dakle uvek po njihovom uputstvu ide duplo više vode; za ovih 300 g praha, 600 ml je mnogo; ja sam potrošila pa negde oko 350 ml do 400; mućenjem probate i treba prepoznati dobro umućen šlag, a da ne bude rasplinut i previše voden).

Sledeći korak jeste nabaviti 10 komada kora (gotovih onih za roze tortu; jedno pakovanje staje oko 200 din; koji dinar i manje).

Treći korak bio bi kuvanje fila i to je kao i kod svake torte možda najzahtevniji deo rada.

U lončetu na paru skuvati:

1 litar biljnog mleka (heljdinog ili nekog drugog)
4 pudinga sa ukusom slatke pavlake
100 smeđeg šećera (umesto 150 g belog i još plus 150 g prah šećera).

Kada se fil skuva u vruć treba ubaciti 300 g bele posne čokolade i sve sjediniti mešanjem, a u mlak fil dodaje se 250 g margarina i sve se dobro umuti mikserom.

A dok čekate da se fil malo prohladi, potrebno je da sameljete 250 g lešnika (ukoliko ne možete da priuštite lešnik nabavite 200 g crne posne čokolade i nju izrendati na rende).

I konačno na red dolazi filovanje torte i to će biti posebna čar u čitavom kreativnom procesu, kao što to jeste stvaranje jedne rođendanske ili praznične polastice, pogotovu za one posebne i najdraže.

Na tacnu postaviti koru, pa preko nje naneti fil, preko fila naneti šlag, a preko šlaga posuti mlevenim lešnicima (ili rendanom čokoladom, ako ste se odlučili za ovu varijantu).

Tako sve ponavljati dok ne potrošite svih 10 korica, sav fil i sav šlag (meni je malo preteklo jedino mlevenih lešnika).

Kad stavite poslednju koru na vrh, preko nje ide fil, ide malo poveći sloj šlaga i naravno lešnici.

Torta je teška 3 kg i 300 g.

Draga Mama srećan rođendan 64-i.

Prijatno na mnogaja ljeta.






Нема коментара:

Постави коментар