среда, 25. април 2018.

DOMAĆA NUTELA


Najpre prepeći u rerni 250 g lešnika, a potom prohlađen lešnik samleti u seckalici (super čoperu) sve dok ne postane jako gusto, tako da više ni seckalica ne može da vrti nožić.

Super seckalica nije brzine kao neke možda seckalice nove brže serije i generacije, ali to što ostane po neka "grumuljica" lešnika neće smetati, šta više biće još ukusnije (ako bi i uz odmaranje nastavila ovako gust lešnik da mutim samo bih pregorela aparat; jednom sam to doživela; aparati su nežni i brzo se pregrevaju, pa još ako navalimo nešto gusto mleti doći će do kvara; pa stoga neka "grumuljica" treba i da se toleriše, jer ipak je ovo domaća, a ne fabrička nutela).


U šerpu sasuti 125 ml slatke pavlake i zagrejati do ključanja, a potom u to ubaciti 100 g čokolade za kuvanje (40% kakao praha, zato je moja nutela nešto bleđa) i mešanjem na tihoj vatri dobro otopiti i postići glatku ujednačenu masu.

Prohladiti i ovaj krem, pa ga sasuti u lešnik.

Sada sve to preručiti u neki dublji sud, jer u pomoć prizivam štapni blender i sa njim nastavljam mućenje krema.


U ovo dodavati po malo mleka (ukupno sasuti u sve ovo 75 ml hladnog kravljeg mleka) i uz pomoć štapnog blendera postiže se jako brzo neverovatno ukusan krem bez šećera i veštatčkih aditiva sa finim "grumuljicama" prepečenog lešnika.

Sasuti u neku staklenu posudicu ili teglicu i čuvati u frižideru (krem iz frižidera biće u nešto čvršćem stanju).


Od ove količine ispadne oko 500 ml krema.

Prijatno.



Нема коментара:

Постави коментар