недеља, 22. април 2018.

TROSTRUKO INTEGRALNI HLEB



1 kašiku suvog kvasca i 2 kašičice pšeničnog integralnog hleba razmutiti sa malo mlake vode i ostaviti par trenutaka da zapeni i naraste.

U vanglicu sasuti 3 vrste brašna:

350 g integralnog pšeničnog brašna
150 g crnog pšeničnog tip "1100" (ili 150 g ražanog; meni je ražano trenutno nestalo, pa sam morala da improvizujem)
100 g ovsenog
2 nepune kašičice morske soli

Sve izmešati, pa u to dodati:


400 ml mlake vode
nadošli kvasac
1/2 kašičice majčine dušice
1/2 kašičice ruzmarina
1 kašiku susama
1 kašiku semena lana

Zamesiti testo varjačom i ostaviti na toplom pokriveno pola sata da se udvostruči masa (da nadođe; koristim toplo vreme i testo uspešno nadolazi na osunčanoj terasi).

Nakon pola sata testo natreti i premesiti uz dodavanje brašna (koristim ono tip "1100").

Testo položiti u okrugli veći kalup obložen pek papirom.

Ostaviti još pola sata testo u plehu da krene (na toploj terasi).


Rernu ugrejati i ispeći oko 30 minuta na 200 stepeni bez otvaranja, isključiti rernu i još 5-10 minuta hleb prosušiti.

Ohladiti hleb bez papira dignut na rešetku i pokriven pamučnom krpom.

Hladno iseći. 

Mogu se neki komadi ostaviti u zamrzivač i po potrebi vaditi.

Prijatno.


Нема коментара:

Постави коментар