петак, 6. април 2018.

VASKRŠNJA JAJA U LUKOVINI



Još sa početkom velikog vaskršnjeg posta prikupljati oljuštinu od crvenog i crnog luka (lukovinu) i za samo 6 nedelja skupi se dovoljno.

Već na Veliki Četvrtak treba potopiti lukovinu u vodu i malo prokuvati i ostaviti je da se do jutra prohladi.

Sutradan na Veliki Petak šaraju se vaskršnja jaja (boje najprirodnije i najjednostavnije u lukovini, pa ako i pukne koje jaje prilikom kuvanja nema opasnosti da ista budu zatrovana od nekakvih veštačkih boja; meni srećom nije puklo ni jedno, ali se dešava).

Mogu se nabaviti i čarape pocepane stare i odbačene pa se u njih spuštaju jaja izlepljena travkama i liskama, a onda se uvežu jedno po jedno koncem, no to je još malo zahtevnije i dangubnije meni. 

Odlučim se za neku brzu i uprošćenu varijantu (u nedelju na Vaskrs ionako pokrckamo sve te ljuske i bacimo, a da retko pamtimo kakve su tu sve šare postojale; a koliko truda i vremena staje da se sve to našara proverite sami).

I tako svako jaje nakapam rastopljenim voskom (upaliti sveću i pustiti da kapljice voska padaju neobavezno slobodnim padom svuda po ljusci jajeta). Ovoga puta imala sam male rođendanske parafinske svećice, no prave voštane daće i kvalitetnije šare.

U ohlađenu lukovinu pređati ušarana jaja, naliti hladnom vodom i pustiti da proključaju na trojci,  a onda ringlu smanjiti na dvojku i kuvati najmanje 15 minuta.

Skuvana jaja povaditi i malo prohladiti, a onda uzeti ulje i pamučnom vaticom premazati svako jaje i na taj način ga usijati i očistiti.

Srećan Vaskrs!







Нема коментара:

Постави коментар