BOSANSKI SEVDIDŽAN
Turska poslastica, koja u prevodu znači: ono što duša voli i ono što je srcu drago.
Koru zamesiti sledećim redosledom:
Umutiti 2 žumanceta sa 60 g fruktoze (ubacujem to umesto 75 g prah šećera).
U to dalje dodati 65-70 g omekšalog margarina i koru od 1 manjeg struganog limuna.
Ubaciti 60 g pšeničnog griza i 15-20 g belog brašna.
Umutiti 100 ml slatke pavlake (najviše do 125 ml).
Umutiti posebno i 2 belanceta.
I pavlaku i belance sjediniti sa testom i promutiti mikserom da se sve izjednači.
Sasuti u najmanji orkugli pleh prečnika 22 cm (pleh pre toga pouljiti i posuti brašnom, pa rastresti) ispeći na 180 stepeni 20 minuta.
Odmah skuvati i preliv:
150 ml vode
100 g smeđeg šećera (umesto 125 g belog)
malo ekstrata sa ukusom vanile
Kuvati dok ne provri i još nastaviti sa kuvanjem 5 minuta.
Pečen i vruć kolač preliti vrućim sirupom.
Kolač to brzo upije, a kad se ohladi ubaci se u frižider.
Prohlađeno se seče i služi.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар