BOSANSKI SEVDIDŽAN



Turska poslastica, koja u prevodu znači: ono što duša voli i ono što je srcu drago.

Koru zamesiti sledećim redosledom:

Umutiti 2 žumanceta sa 60 g fruktoze (ubacujem to umesto 75 g prah šećera).

U to dalje dodati 65-70 g omekšalog margarina i koru od 1 manjeg struganog limuna.

Ubaciti 60 g pšeničnog griza i 15-20 g belog brašna.

Umutiti 100 ml slatke pavlake (najviše do 125 ml).

Umutiti posebno i 2 belanceta.

I pavlaku i belance sjediniti sa testom i promutiti mikserom da se sve izjednači.

Sasuti u najmanji orkugli pleh prečnika 22 cm (pleh pre toga pouljiti i posuti brašnom, pa rastresti) ispeći na 180 stepeni 20 minuta.

Odmah skuvati i preliv:

150 ml vode
100 g smeđeg šećera (umesto 125 g belog)
malo ekstrata sa ukusom vanile

Kuvati dok ne provri i još nastaviti sa kuvanjem 5 minuta.

Pečen i vruć kolač preliti vrućim sirupom.

Kolač to brzo upije, a kad se ohladi ubaci se u frižider.

Prohlađeno se seče i služi.



Prijatno!


Коментари

Популарни постови са овог блога

PROJA - posna na vodi

POSNA LEŠNIK TORTA sa medenim koricama (o Nikoljdanu 2012-e)

DŽEM OD ŠIPURKA

SLANE GALETE sa jogurtom

POSNI SLANCI BEZ ULJA

POSNA SARMA sa krompirom

PRIPREMA SPANAĆA ZA ZAMRZAVANJE

POSNA ŽITO TORTA

BAKLAVA SA MALINAMA

POSNA BORANIJA na vodi