четвртак, 10. мај 2018.

DOMAĆA ČOKOLADA SA EKSPANDIRANOM RIŽOM



Pravila sam pola mere, samo da probam, a ako se pokaže izvanrednom pravim u beskonačno mnogo varijacija.

U šerpu sasuti:

100 ml slatke pavlake
50 g margarina

Staviti na ringlu (na dvojku) i pustiti da se otopi i samo da provri (pisalo je da se kuva 5 minuta, no po meni to nije nužno i ja tako nisam).

Smaći sa ringe pa u to dodati:

200 g smeđeg šećera (trebalo je čak 250, no to je preslatko; šećer se još može umanjiti)
1 kesicu vanil šećera
2 kašike kakao praha
180 g mrsnog mleka u prahu

U čokoladnu masu dodati 2-3 šake ekspandirane riže (potražiti u bio špaizu; suva i vazdušasta riža, oko 36 din 100 g; tako lagana da se dobije puna velika kesa i može kasnije poslužiti za mnoštvo novih ideja).

Sve izmešati.

Kalup dimenzija 33 x 6,8 cm (može se naći kod Kineza za 150 din) obložiti alu folijom, sasuti masu i ostaviti u frižider do sutardan da se stegne.

Čvrstu čokoladu iseći skalpelom na štanglice, kockice već po želji.

Isto ovako može se umesto riže ubaciti drobljeni plazma  keks, suvo voće ili nešto drugo po želji.

P.S. Malo sam probala masu sa zidova šerpe i malo se ršće šećer, mada do sutra ko zna šta tu sve može da se istopi. Pa ipak moja preporuka staviti i šećer da provri na ringli da se bolje rastopi. 

Videćete da će ovako napravljeno biti mekano i rastopljeno, lepljivo, pa čak i iz zamrzivača. Dakle, non stop držati u zamrzivaču i otuda uzimati i seći šnite. Malo je tu margarina da bi ovo bilo stegnutije. Sve u svemu ukus nije loš. I zamerka je što se šećer ipak "ršće" (mada veći promašaj jeste što nije tipična tvrdoća čokolade).

Prijatno.






Нема коментара:

Постави коментар