ELIOPSOMO - manastirski hleb sa maslinama po receptu sa Svete Gore Atosa
Eh, ja sam malo izmenila originalan recept, jednom sitnicom više, manje, no suština je skoro pa ista.
U vanglu ubaciti:
300 g belog brašna tip 400 (pravim 1/3 mere)
1 kašiku suvog kvasca (sirovi nemam u kući)
malo morske soli
malo mlevenog paradajza (to sam ubacila "greškom" čitajući redosled u receptu, no taj paradajz ide za premazivanje okolo; neće faliti, a ni smetati što se i 2 kašike paradajza nađoše u testu)
oko 25 ml ulja (2-3 kašike; nije maslinovo iako treba)
Testo zamesiti kao i svako drugo uz malo mlake vode (tople) oko 200 ml.
Testo odmah podeliti na 2 dela i od svakog polagano prstima (dlanovima pritiskati) i oformiti dve tanje lepinje.
Svaku lepinju posuti sa:
mlevenim biberom
poređati očišćene zelene maslinke presečene preko pola
treba posuti i malo zelene sveže seckane paprike (no ja to nemam)
Lepinje urolati u dve manje vekne i položiti ih u pouljen pleh.
Ostaviti u plehu da nadođe.
Pre pečenja premazati vekne mlevenim paradajzom iz flaše.
Peći na 200 stepeni oko pola sata.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар