субота, 12. мај 2018.

SIRUP OD ZOVE



Potrebno je nabrati zovu, pa stoga jurim na Taru i tamo tek počela. Pored puta zove u izobilju. Obično raste po potocima, u podbarnim i nepristupačnim obalama. Retko se spazi da je malo dalje od puta, no ko ima dobar tragalački njuh i to može naći.

Onda okrenem krug naniže i odmah na 3 mesta zastajem i prikupljam u nekim obalama dalje od puta cvetove zove. 

Treba 25 cvetova, a ukoliko su cvetovi sitniji ubokorim po 3-4 struka i to računam u jedan lep cvet. I tako nije važno koliko izbrojim stručića. Važno da zova bude čista, bogata žutim polenom, a baš ga sad ima. Mada u nizini već prolazi.

Zova se neće prati pri ubacivanju u sok, ali pre toga odstranim bubice, eventualne upale listove bagrema koje takođe nalazim u zovi. I čajevi kad se beru u prirodi nema pranja, već se samo osuše. Dakle kome se ovako sviđa ili nesviđa njegova stvar (kao u svemu što radim i ovde nailazim na jedan vid otpora). 



I po povratku iz branja, očas posla sve gotovo.

U zdelici razmutiti malo sode bikarbone 1 kašičicu i nasuti hladne vode, pa u to položiti 2 limuna i ostaviti najmanje 1 sat da odstoje (meni je stajalo više od 1 sata). Nakon toga limun oprati i iseći na krugove. Voda će biti žuta, kažu tako izvlači "otrove".



U veći lonac (šerpu) ubaciti 2 litra vode i 1 kg i 800 g šećera i staviti na najjaču ringlu da proključa, a kad proključa prokuvati ukupno 5 minuta (ovo je sirup i ne može se tik prokuvana voda ostaviti samo).

U manju suvu šerpicu ubaciti 200 g šećera i pustiti da se istopi i karamelizuje, a onda u to sasuti 1 litar vode i pustiti da prokuva, da se šećer istopi (onaj što se zgrgura pri sasipanju vode po dnu i obodu šerpe).



Oba sirupa spojiti u jedan sud (dublji lonac).

Kada se sirup ohladi u njega ubaciti:



isečen limun
5 kesica limuntusa
cvetove zove (25; ja sam i više)

Sve promešati, poklopiti i ostaviti u frižider da stoji ravno 4 dana.

Svaki dan sok bar jednom promešati.

Dakle, za 4 dana u sredu uveče, sok ću procediti, probati, pa o svemu dalje izvestiti.

Ja ću proceđen sok čuvati u frižideru bez konzervansa i taman tako uvek uradim sa svakim domaćim sirupom koji skuvam.



A vi ako želite ovo sačuvati van frižidera recept kaže ubaciti još 1 kašičicu konzervansa tog 4 dana kada se sve procedi i sipa u flaše.

Od ove količine ispalo je 3 l i 580 ml soka. U čašu se sipa debljine prsta  i razblaži vodom.




Živeli!

Нема коментара:

Постави коментар