SOK OD MARELA - nekuvana varijanta
Potrebno je:
1 kg zaleđenih višanja (ili svežih)
200 g belog šećera
Zdrave, zrele višnje odmrznuti, a ukoliko su sveže dobro ih oprati, skinuti im peteljke, izvaditi koštice, staviti u sud i ostaviti na hladno mesto (ja sam u frižider) da prenoće.
Sutradan (to jest danas) na presu propasirati (procediti) višnje i od ove količine treba da se dobije malo preko 600 ml čistog soka od višnje.
U proceđen sok dodati šećer (obično šećera ide duplo manje nego višanja po receptu; no ja sam na ovu količinu od 600 ml soka dodala 200 g belog šećera i to je taman).
Mešati dok se šećer ne istopi, a potom sok sasuti u čistu staklenu flašu i ostaviti u frižider.
Od ove količine dobije se 700 ml sirupa.
Sok sipati po dnu čaše jednu debljinu prsta i razblažiti sa vodom.
Čist nekuvan sok, u kome dominira aroma višnje, sa malo šećera, pri čemu se ne gube vitamini.
Treba pripremiti manje količine, čuvati bez konzervansa u frižideru.
Živeli!
Коментари
Постави коментар