уторак, 29. мај 2018.

SPANAKOPITA - po svetogorskom receptu



Za ovu pitu od spanaća kad nema spanaća može dobro doći blitva ili zelje. Ja se odlučujem za blitvu. 

Blitvu sitno iseckati i ne bariti.

U to naseckati još i vezicu sveže mirođije i par struka mladog crnog luka.


Pobiberiti i sasuti malo suvog začina vlašac.

Umutiti 3 jajeta i u to narendati komad starog tvrdog sira (pošto je sir dovoljno slan kašu uopšte neću soliti).

Sjediniti zeleniš i jaja.

U kašu naliti malo kiselog mleka.

Tepsiju okruglu pouljiti i poređati 5 kora jednu preko druge, a svaku premazivati uljem.



Preko pete kore sasuti kašu i poravnjati, pa prekriti do kraja sa još 5 kora (isto tako svaku premazati uljem).

Na zadnju koru ne ide ništa.

Pitu iseći na rombove, preliti sa malo hladne vode,  a potom zaliti sa malo rastopljenog margarina.


Ispeći na 200 stepeni oko 40-ak minuta (nešto kasnije smanjiti temperaturu na 190, pa na 180 stepeni i pitu dobro istištati).

Prijatno! 




Нема коментара:

Постави коментар