SPANAKOPITA - po svetogorskom receptu
Za ovu pitu od spanaća kad nema spanaća može dobro doći blitva ili zelje. Ja se odlučujem za blitvu.
Blitvu sitno iseckati i ne bariti.
U to naseckati još i vezicu sveže mirođije i par struka mladog crnog luka.
Pobiberiti i sasuti malo suvog začina vlašac.
Umutiti 3 jajeta i u to narendati komad starog tvrdog sira (pošto je sir dovoljno slan kašu uopšte neću soliti).
Sjediniti zeleniš i jaja.
U kašu naliti malo kiselog mleka.
Tepsiju okruglu pouljiti i poređati 5 kora jednu preko druge, a svaku premazivati uljem.
Preko pete kore sasuti kašu i poravnjati, pa prekriti do kraja sa još 5 kora (isto tako svaku premazati uljem).
Na zadnju koru ne ide ništa.
Pitu iseći na rombove, preliti sa malo hladne vode, a potom zaliti sa malo rastopljenog margarina.
Ispeći na 200 stepeni oko 40-ak minuta (nešto kasnije smanjiti temperaturu na 190, pa na 180 stepeni i pitu dobro istištati).
Prijatno!
Коментари
Постави коментар