LIKER OD KRUŠAKA


Zrele kruške iseći na tanke kriške, staviti na čistu dasku (ja sam poređala u poslužavnik), prekriti čistom gazom (umesto toga dobro dođu neke šustikle malo šupljikave) radi zaštite od insekata (mušice i osevi napadaju) i prašine.


Ovako sušiti kruške 2-3 nedelje na suncu.

Eto, najmanje za 15 dana  (a možda i pre) tamo oko 9 jula, taman pred odlazak na najlepše letovanje ikada, da priredim i ostatak ove likeristične priče.

Nakon što se osuše kruške u veću teglu treba staviti:

200 g suvih krušaka iseckanih na što sitnije komadiće
100 g belog šećera
rakija oko 750 ml do 1 litar (može i komovica)

Teglu dobro zatvoriti i ostaviti na toplom mestu da stoji mesec dana (na terasi na suncu).

Nakon mesec dana procediti.

Živeli!

P.S. Usled velikih junskih kiša, oblačnosti, magle i vlage kruške su istrulile i udžibrile se (ukuselile). Takođe su se i ucrvale. Možda jednog leta kad bude pravo osnčano leto sve ovo uspem da zgotovim.

Коментари

Популарни постови са овог блога

PROJA - posna na vodi

POSNA LEŠNIK TORTA sa medenim koricama (o Nikoljdanu 2012-e)

DŽEM OD ŠIPURKA

SLANE GALETE sa jogurtom

POSNI SLANCI BEZ ULJA

POSNA SARMA sa krompirom

PRIPREMA SPANAĆA ZA ZAMRZAVANJE

POSNA ŽITO TORTA

BAKLAVA SA MALINAMA

POSNA BORANIJA na vodi