LIKER OD KRUŠAKA
Zrele kruške iseći na tanke kriške, staviti na čistu dasku (ja sam poređala u poslužavnik), prekriti čistom gazom (umesto toga dobro dođu neke šustikle malo šupljikave) radi zaštite od insekata (mušice i osevi napadaju) i prašine.
Ovako sušiti kruške 2-3 nedelje na suncu.
Eto, najmanje za 15 dana (a možda i pre) tamo oko 9 jula, taman pred odlazak na najlepše letovanje ikada, da priredim i ostatak ove likeristične priče.
Nakon što se osuše kruške u veću teglu treba staviti:
200 g suvih krušaka iseckanih na što sitnije komadiće
100 g belog šećera
rakija oko 750 ml do 1 litar (može i komovica)
Teglu dobro zatvoriti i ostaviti na toplom mestu da stoji mesec dana (na terasi na suncu).
Nakon mesec dana procediti.
Živeli!
P.S. Usled velikih junskih kiša, oblačnosti, magle i vlage kruške su istrulile i udžibrile se (ukuselile). Takođe su se i ucrvale. Možda jednog leta kad bude pravo osnčano leto sve ovo uspem da zgotovim.
Коментари
Постави коментар