петак, 1. јун 2018.

ŠVEDSKI POLJUBAC



Postoji jedna predivna legenda (o svima nama najomiljenijim palačinkama), a na nju sam nabasala baš sinoć i ona kaže ovako...

Krajem 5-og veka u Vatikan (492 Anno Domini) slila se reka hodočasnika, sa dalekih strana zemljinog šara i svi behu veoma umorni, gladni i žedni. Ondašnji vladari i sveštenici, kao veliki i pravi hrišćani na delu, a ne samo na suvoparnim rečima, u vreme pape Gelazija I rešili su te ljude da ugoste i nahrane. Pozvaše tako glavnog kuvara i komornika (papinog pomoćnika), koji na sve to reče da u ostavi imaju samo zalihe brašna i jaja. Komornika staviše pod pritisak (istorija nažalost nije zabeležila njegovo ime nikada) i on tada izmisli PALAČINKE...



I tako ja danas za novi vid palčinaka pod imenom švedski poljubac zamesih najjednostavniju masu za palačinke: (2 jajeta, malo mleka, malo vode, ulje, brašno).

Ali, pre nego otkrijem ovaj današnji recept, još malo novih saznanja na temu palačinki...

Dalje kaže legenda da se ovaj događaj možda desio na Vaskrs (Uskrs ako više volite tako da ga zovete - svejedno je), jer i danas širom Evrope postoji običaj da se baš na ovaj praznik peku palačinke...

Postoji i nauka ona prava koja se bavi istorijom palačinaka i po njoj palačinke su se jele još u praistoriji i da su to bile preteče današnjeg hleba. Te prvobitne palačinke nisu nalikovale na ove današnje, ali jesu bile palačinke. 

Ovo staro jelo jede se na svim meridijanima i u skoro svim kulturama sveta. U Engleskoj i Americi zovu ih pancakes - kolačići iz tiganja, preliveni i nešto deblji oni ispečeni u Americi. Poznavaoci kažu da nalikuju ruskim blinjima (filuju se obilato kavijarom, pavlakom i dimljenim lososom). U Francuskoj zovu se crepe, u Indoneziji gutung, u Kini bao bing, u Nemačkoj pfannkuhen, a u Austriji palatschinken. I eto odakle potiče ovaj naziv za palačinke! U seoskim oblastima Vojvodine zovu ih čak i skoverci. A dalji rođaci palačinaka jesu tortilje poreklom iz Južne Amerike...

Ali postoje i verovanja u vezi sa palačinkama i tvrdi se da su one simboli: sreće, blagostanja, vernosti i ljubavi u porodici. U Francuskoj se veruje da će se onom ko dodirne dršku tiganja u kom se peku palačinke ispuniti želja koju u tom trenutku zamisli. Postoji i priča da je Npoleon Bonaparta pre svake bitke pekao palačinke i trudio se da mu ni jedan ne ispadne, jer bi to bio loš predznak. Još jedno verovanje tvrdi ako držite novčić u ruci kojom okrećete palačinke,  a on vam ne ispadne, imaćete novca toko cele godine. 

Širom sveta postoje udruženja ljubitelja palačinki. Mnogi umetnici bavili su se temom palačinaka, pa tako Japanac fotograf Hironori Akutagave proslavio se projektom "Zec Oolongu koji drži palačinku na glavi". Čak i Šekspir  u svojim komedijama na 4 mesta pominje palačinke.

A sada da se vratim današnjem receptu - švedski poljubac.



Dakle, prvo podmesiti palačinke i ispeći bar 4 velike palačinke.

Skuvati u 250-300 ml mleka puding od vanile i pošećeriti sa 2 kašike smeđeg šećera.

Na svaku palačinku staviti puding i saviti u kocku.



Svaku savijenu palačinku uvaljati ovako:

prvo ovlaš pokvasiti hladnom vodom
uvaljati u belo brašno
pa u umućeno jaje
i najzad u prezlu



Ispohovati na vrelom ulju sa obe strane.




Servirati sa kuglom sladoleda od čokolade.



Prijatno! 

Нема коментара:

Постави коментар