субота, 11. август 2018.

MAST OD NEVENA



Koliko je neven lekovit neću vam pisati, jer nisam ja otkrila toplu vodu, ali vam zato preporučujem knjigu neprocenljive travarke Austrijanke Marije Treben pod nazivom "Zdravlje iz Božje apoteke".

Tako po recepturi sa strane 42, napravljen je ovaj melem.

Evo i kako:

Nisam došla do sveže biljke, a kad nema sveže biljke u pomoć i obzir dolaze osušene lekovite biljke koje se mogu kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Pravim pola mere, za oko 200-250 ml masti.

Uzeti 40 g nevena (tu je isečeno i stablo i list i cvet) a tih 40 g je jedan poveći pregršt (šaka).

U manjoj posudici sa poklopcem zagrejati i otopiti 200-250 g svinjske masti (može se preprati u 9 voda pre toga, ostalo nam to odvajkada).

Čim se mast rastopi i zagreje, ubaci se neven i promeša i pusti samo da provri.

Sve će se zgusnuti, pa odmah smaći sa ringle poklopiti i ostaviti da prenoći 24 h (1 dan dakle).



Sutradan sve podgrejati tek da se rastopi, pa uzeti pamučnu krpu i preko nje sve procediti (malo uviti i uvrtati i sve dobro iscediti, slično kao kad se cedi mast, a u krpi ostanu čvarci; ovoga puta u krpi ostane neven).

Dobijeni iscedak sasuti u čiste posudice ili teglice i čuvati u frižideru.

Hlađenjem sve se stine (stegne), zamiriše na neven i tako dobijamo mast lekovitu.

Nanositi na rane po potrebi.




Нема коментара:

Постави коментар