POSNI PASULJ NA VODI
Dan ranije potopiti pasulj u hladnu vodu da nabubri.
Sutradan tu vodu prosuti, oprati pasulj, sasuti u šerpu u kojoj će se i kuvati i nasuti novu vodu.
Poklopiti i pustiti da provri, a kada prvi put provri prosuti tu tzv. prvu vodu.
Opet nasuti novu vodu (drugu) i isto učiniti: provri, a kad provri opet se prospe voda.
I konačno naspe se treća voda i u toj trećoj vodi kuvaće se i pasulj (moj izbor je za danas pasulj žuti).
U to, da pojednostavim ubacujem i povrće i sve dinstam i kuvam zajedno dok pasulj ne omekša (to je oko 1 sat). Može posebno da se dinsta povrće i na kraju sve pomeša, ali to je gubljenje vremena, električne energije i previše zavrzlama. Pod istim pklopcem sve na isto dođe.
Dodati u sve to (naseckano):
1 glavicu crnog luka
nekoliko čena belog luka
1 šargarepu
koren celera ako imate (ja nisam imala)
2 zelene paprike
Kada sve bude gotovo ocediti od vode i sasuti u zemljani sud, a potom ubaciti suve i sveže začine:
ruzmarin
majčinu dušicu
svež list celera (može i peršun)
Izmešati i nasuti preostalu vodu iz šerpe koliko je potrebno da sve ogrezne.
Ubaciti u rernu i zapeći na 20 stepeni do zgušnjavanja.
Ovo jedite samo za ručk.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар