KITNIKEZ
Dunje oprati i ne treba ih guliti, već samo očistiti i iseći na sitnije kockice, jer će se u tom pogledu mnogo pre skuvati.
Tako isečene dunje pristaviti na šporet smederevac i naliti tek sa malo vode i za 10-15 minuta skuvati na jakoj vatri da omekave kao za kompot.
Očišćenih dunja stavih oko 2100-2200 g i na tu količinu još kasnije 2 kg šećera.
Čim se dunje skuvaju skinuti sa šporeta i sve izblendirati dok se ne postigne fina kaša, pa opet vratiti na šporet i čim provri u sve ubaciti 2 kg belog šećera (a počne odmah da baca ključ, da vri i da prska, jer šporet je već usijan).
Kuvati uz neprestano mešanje (voditi računa počinje i da prska kao što rekoh, kao i pekzmez ili džem kad se kuva).
Kuvano je za 20-30 minuta, tačnije onda kada dno počinje da se nazire (povučete varjačom, a dno šerpe se vidi, taj trik znaju domaćice od vajkada).
Odmah se u vruće i smaknuto sa šporeta doda oko 200 g iseckanih oraha i dobro izmeša. Nečim po želji morate malo oplemeniti ovaj sir od dunja.
Ukavase se plehovi ili kalupi hladnom vodom i masa se razlije.
Ostavi se do sutradan da se ohladi i stegne.
Sutradan izvaditi iz plehova, iseći i ostaviti da se prosušuje na sobnoj temperaturi ili negde u špaizu još bolje.
Tako se može čuvati dugo ova poslastica, ako je neko brzopotezno ne smaže.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар